Párterápia a pszichológussal

2022-05-11 | Budaörs
Nincs új a nap alatt. Az emberi kapcsolatokban bekövetkezett változások örök érvényűek ami azt jelenti hogy kevés ember van aki legalább egyszer ne került volna párkapcsolati válságba vagy bármiféle megoldatlan problémába.

Rohanó világunkban nem sok idő jut egymásra. Hajnali felkelés, késői ágyba bújás és ami közötte van: munka, stressz, gyereknevelés és számtalan probléma amit minden nap meg kell oldani. Nem csoda hát hogy a nagyon nagy szerelmek is sérülnek és néha bizony porba hullnak. Mit tehet ilyenkor a pszihológus, ha egyáltalán eljutunk odáig?

„Mostanában valami elromlott közöttünk. Sokat veszekszünk, leginkább apró dolgokon. Már az ágyunk is kihűlni látszik. A mélyben lévő valódi problémákat nem tudjuk megbeszélni, mert jön az ingerültség, kiabálás és az örökké ismételt lemezek. Összekapunk, és kezdődik, minden előröl. Mindig ugyanoda jutunk el és minden marad a régiben. A veszekedés felőrli a házasságunkat” –írja egy elkeseredett olvasói levél, mely a pszihológus postaládájában landolt. Elváljunk?

Ugye ismerős ez a levél sokunknak, saját vagy mások életéből? A „mókuskerék”, amelyből nem tudunk kiszállni, és úgy gondoljuk, hogy már nincs más kiút, mint a válás.

Vallom nincs olyan hiba, amit nem lehetne kijavítani. Csak időben kell elmenni vele az illetékes szervízbe. A megfeneklett házasságok vajon hol javíthatóak- kérdezem Bécsi Judit pszihológusnőt.

A pszihológia sok mindennel foglalkozik, így természetesen tanácsot igyekszik adni a hozzá forduló házasfeleknek is. Ez az u.n  párterápia.

Mi történik a pszichológusnál a párterápia során?

Kezdem azzal, hogy a párterápia nem összetévesztendő a  bírósággal. A pszihológusnak a terápia kapcsán nem az a dolga hogy eldöntse, hogy kinek van igaza, kinek nem. Pedig sokan azt hiszik, hogy ott fehéren feketén megtudják ki a hibás, mit hogyan kell csinálni hogy minden tökéletes legyen.

Párterápia során tehát nem erről van szó. A pszichológus abban tud segíteni, hogy sorra veszi a házasságban résztvevő felek sérelmeit, lelki és egyéb igényeit és ezt különböző technikai módszerek segítségével megpróbálja egyeztetni. Megkezdődik mindkét fél problémáinak meghallgatása. Ezek rendszerezése, fontossági sorrendbe állítása során világosan láthatóvá válik, hogy mely területeken nem kielégített a házaspár igénye egymással szemben.

Melyek ezek?

Egymás elismerésének hiánya, a házasfelek önállóságának egyoldalú, vagy kölcsönös korlátozása. Szinte mindenkiben él az  igény a függetlenségre, a stabilitásra. Mindezek vezetnek a kihűlt  szexuális és érzelmi kötődéshez amely általában egyoldalú, de lehet kölcsönös is.

Pszihológus nyelven a „közlési igény „nem léte mit jelent a gyakorlatban?

A pszihológus a hozzáfordulók panaszairól egy kérdőívet töltet ki, ahol fel lehet mérni mindezeket, ahol számszerűsítve is láthatóvá teheti a feleknek, hogy a különböző igények milyen mértékben fontosak és milyen mértékben találhatók meg a kapcsolatban. Például a közlés igény kategóriából kiragadva egy megállapítást, az egyik így szól;

„igénylem, hogy partnerem is kifejezze érzéseit”.

Számszerűsítve kimutatható, milyen mértékben igényli ezt a házaspár mindkét tagja és milyen mértékben valósul meg a mindennapi gyakorlatban. Ahogy megpróbálnak igazodni a felek egymáshoz kölcsönösen, úgy lesz körülöttük egyre inkább pozitív a légkör. Sokszor a „harcos felek” látszólag lényegtelen dolgok hatására megszelídülnek. Arra is vannak gyakorlatok, és technikák, hogy másképp reagáljanak egymásra a továbbiakban. Ekkor a kommunikáció is megindul egy más irányba.

Hasznos lehet-e  a párterápia?

Általában hasznosnak bizonyul ez a módszer. Természetesen nem mindig kerülhető el a válás és nem is az a cél, hogy azt minden áron megakadályozzuk, de ha már egy – két csomót kibontottunk a kapcsolatban, akkor van esély arra, hogy a váláskor nem az egymás megsemmisítésére kerül a hangsúly, hanem a valódi megegyezésre. Mert ugye az sem mindegy, hogyan válunk. Főleg, ha a családban gyermekek is vannak. Természetesen a legnagyobb eredménye a pszihológusnak az, ha sikerül a két hozzáforduló felet ráébreszteni esetleges saját hibáikra, vagy utat  mutatni a helyes egymásé mellett élésre, egymás elfogadására az előttük álló úton.

Bécsi Judit pszihológussal Major Edit beszélgetett

Megosztás