Polgármesteri tájékoztató május 19-én

2020-05-19 | Közélet
Május 18-án, hétfőtől kezdődően, az ország egész területén – így Budaörsön is – kinyithattak az üzletek, vendéglők, szálláshelyek, látogathatók a közterületek, parkok és a szabadtéren lévő játszóterek, sportpályák.

A Budaörsre vonatkozó legfontosabb információk:

Az egy héttel ezelőtt a vidékre elrendelt enyhítések tehát – az újabb feloldásokkal együtt – immár ránk is vonatkoznak.

A szabadtéren lévő játszóterek is látogathatók, azaz hétfőn Budaörsön is kinyitnak a játszóterek, sportpályák. A BTG addigra soron kívül elvégzi a terület és a játékszerek, sportszerek fertőtlenítését.

Szombattól a megszokott helyén ismét fogadta a vásárlókat a budaörsi piac. Külön önkormányzati rendelet tartalmazza a piac működésének szabályait, kérem, tartsák be ezeket a saját és mások biztonsága érdekében! 65 éven felüliek 10 és 12 óra közötti időszakban látogathatnak el a piacra. Egyebekben – mint ahogyan az üzletekben is – a piac területén mindenki csak maszkban, és egymástól kellő távolságban állva tartózkodhat.

Egyébként is nyomatékosan felhívom rá a figyelmet, hogy nyilvános helyeken továbbra is kellő óvatossággal járjunk el! A vírus itt van még közöttünk, és fertőz. Tartsuk be a szabályokat. A gyakori és alapos kézmosást, fertőtlenítést, távolságtartást, maszkviselést! Budaörsön mindent megteszünk annak érdekében, hogy kivédjük a járvány hatásait, de elsősorban a lakosaink józan eszére, együttműködésére kell apellálnunk, hiszen saját magára és családjára mindenki saját maga tud a legjobban vigyázni.

Azt még nem tudjuk, hogy az iskolák mikor nyitnak ki, ha ugyan kinyitnak még ebben a tanévben. Kormányzati bejelentés szerint június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Azt is jelezték, hogy a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Az elmúlt héten Budaörsön is újraindult a helyi egészségügy. A szakrendelések újraindítása nem okozott fennakadást az Egészségügyi Központ rendszerében. A rendelési lista még hétfőn délelőtt kikerült a honlapra, azt minden hétre vonatkozóan péntekenként frissítik. Az egynapos sebészeten az első műtét most kedden, 19-én lesz. Ami a tesztelést illeti, a héten világossá vált, hogy csak a magas kockázatú beavatkozásokhoz kapcsoltan kötelező a PCR tesztet végezni, és csak azoknak a betegeknek, akik Covid-gyanúsnak minősülnek.

Ezeket a teszteket az egészségbiztosító finanszírozza, és az Egészségügyi Központ parkolójába telepített laborkonténerben a helyszínen intézhetők. Az egészségügyi szakellátás többi eleme nem változott, tehát elsősorban telefonos egyeztetés kell, és amennyiben az orvos mindenképpen szükségesnek látja a személyes találkozást, úgy óránként 4 beteget jegyeznek elő időpontra.

Aki saját magán a koronavírus-betegség tüneteit észleli, ne menjen a szakrendelőbe, hanem keresse a háziorvosát telefonon!

Ha a szakorvos észleli a koronavírus-gyanút, a beavatkozást elhalasztja, és a beteget PCR-tesztre utalja be, amit a konténerlabor haladéktalanul el tud végezni. A vizsgálat eredménye 24 órán belül rendelkezésre áll, negatív lelet esetén az orvosi beavatkozás elvégezhető. A laborvizsgálat költségét ezekben az esetekben is az egészségbiztosító fedezi. Eddig 37 ilyen vizsgálatot végeztek nálunk.

A budaörsi idősek otthonában a lakókat és a dolgozókat is tesztelték, a héten megérkezett az eredmény, nincs közöttük fertőzött.

Néhány további adat a budaörsi járványügyi helyzetről, illetve az ezzel kapcsolatos önkormányzati tevékenységről:

Hatósági járványügyi felügyeletet városunkban a járvány kezdete óta 100 alkalommal rendeltek el, jelenleg 12-en vannak karanténban, az önkormányzat gondoskodik ellátásukról. Gyógyszert a rászorulók közül az elmúlt héten 154-en kértek és kaptak, bevásárlást 76-an, mindkettőt 27-en. Felnőtt étkeztetést 588 főnek, gyermekétkeztetést 353 főnek nyújtunk. Az óvodai ügyeletet a héten 27, bölcsődei ügyeletet 12 gyermeknek biztosítottunk.

A városi adományszámlára eddig mintegy 6 millió forint érkezett, köszönjük az adományozóknak! (6 581 092 Ft e pillanatban, a szerk.)

Végezetül egy büszkeségre okot adó jó hír: a budaörsi Romano Glaszo együttes, amely nemrég emlékezetes villámkoncerteket is adott a városban, egyedüli amatőr együttesként bekerült az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet által kiírt zene pályázat 10 győztese közé. Gratulálunk nekik, és további sok sikert kívánunk működésükhöz, mindannyiunk örömére.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás
polgármester
2020-05-19 08:11

Megosztás