Rekviem egy álomért

2021-12-04 | Budaörs
Megdöbbentő élményben lesz része mindazoknak akik ma estére jegyet váltottak a Rekviem egy álomért című előadásra. Négy ember sorsát követhetik nyomon, megtapasztalva, hogy mivé válik egy ember a drog függőség hatalmában.

Hubert Selby JR. által megírt téma a 2000-es években került  a nagyközönség elé  nagy sikerű filmként.Megdöbbentő és elgondolkodtató mindaz amit úgy a filmben mint itt Budaörsön Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében, Németh Nikolett dramaturgiája szerint megírt történetet szoronghatjuk, és szenvedhetjük végig – felvonásról,felvonásra- melyet remekül játszó színészek keltenek életre. Az életnek egy rendkívül sötét bugyrába pillanthat be az a néző, aki a két felvonást végig tudja nézni. Részese lehet azon emberek vergődésének, akiket hatalmába kerített a drog. Az ez év októberében megtartott  bemutató előadásra visszaemlékezve elmondhatom,hogy még soha nem volt alkalmam ilyen rettenetet látni és átélni a velem együtt szorongó nézőkkel együtt, akik rezzenéstelenül követték a történetet. Egyszerűen borzalmas az, amit a kábítószer okoz, legyen áldozata annak fiatal vagy idős.

Mindannyian álmot kergetünk egész életünkben. Vágyakozunk, amelynek elérése hajt előre bennünket. Ki így ki úgy eléri azt. De mi lesz azokkal akik  a drogot hívják segítségül hogy általa egy álomvilágba jussanak egyre feljebb és feljebb miközben a valóság az hogy egyre lejjebb csúsznak egészen a megsemmisülésig.

A Rekviem egy álomért négy ember sorsát követi figyelemmel, olyan négy emberét, akik mind valamilyen álmot kergetnek, és ezzel együtt mindnyájan valamilyen szer hatása alatt élnek. Harry Goldfarb (Fröhlich Kristóf) és barátja Tyrone (Böröndi Bence) egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a TV nézés élete egyetlen értelme, és legfőbb szórakozása. A pénzen vesznek heroint, azt szintén eladják, a különbözetből pedig megteremtik a legális üzlet alapjait. Harry a barátnőjével, a gyönyörű és okos Marionnal (Nagy Katica m.v) él együtt, akit rávesz arra, hogy próbálja ki a heroint. Marion vonakodik megtenni, de aztán szerelme jeléül, beleegyezik. S miközben csodás életről, gazdagságról álmodoznak, mindez a heroin mámorában foszlik szerteszét.

Harry édesanyja, Sara akit Takács Katalin személyesít meg- szintén egy más világról álmodik, egyetlen fontos ténykedése,hogy a TV műsorát nézi. Ebből a világból egy váratlan telefonhívás zökkenti ki. Tulajdonképpen egy csalás áldozata lesz. Egy hamis telefonhívás kapcsán meghívják egy tv-showba szerepelni, ami gyökerestől felforgatja az addigi nyugis napjait. Mindent megtesz azért, hogy népszerű legyen kedvenc TV show-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a „piros ruhát”. Az egyetlen ruhát, amelyben megjelenhet a TV képernyőjén. Ez a lehetőség élteti nap mint nap.Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, melyet orvosa írt fel neki. A gyógyszer kezdetben fantasztikus hatással van Sara-ra. Fogyni kezd, feltöltődik, teli lesz energiával, de később a hatás az ellenkezőjére fordul. Elkezdődnek a hallucinációk, a rosszullétek újabb gyógyszerek …Az orvos által felírt gyógyszer gyakorlatilag ugyan olyan kemény drog, mint a heroin.

A Rekviem egy álomért nagy képzelőerővel mutatja be az ember belső mélységeit, próbálkozásait a kapcsolatteremtésre, erőfeszítéseit, hogy szeretni tudjon, és hogy őt is szeressék. Sara, Harry, Marion és Tyrone is a maga eszközeivel valamilyen ‘örökké tartó boldogság’ állapotába szeretne eljutni. Különböző dolgokról álmodoznak. Ezek kivétel nélkül mindennapi vágyak: gazdagság, siker, ismertség, hírnév, biztonság, szerelem.

És közben egyre lejjebb zuhannak. A rendező hajmeresztő pontossággal mutatja be, meddig, milyen mélyre képes süllyedni az ember és mennyire elhagyatott tud, lenni a bajban. A valóságból való kilátástalan menekülési kísérletek következtében környezetük  csatatérré változik, álmaik darabokra törnek életük örökre tönkre megy. A  prostitúció legmegalázóbb formája mikor a  gyönyörű Sarah bedrogozva,ronggyá tépett ruhában alázkodik meg egy pénzes férfi előtt, és elborzasztó  Harry  kar amputálása is, és elme háborodásuk a rémisztő amivel fizetniük kell. A függés folyamata pedig az út, ami fokozatosan ide vezet.

Röviden erről szól a Rekviem egy álomért című színdarab, A néző megdöbbenve ül a helyén miközben a második felvonás után elsötétül a színpad és felocsúdik a rázúdított történetből. A tenyerek először csak bizonytalanul csapódnak össze az elismerés jeleként, majd egyre hevesebben zúg fel a vastaps a dicséretért, amely a remekül játszó színészeknek és a rendezőnek szól.

Major Edit

 

Megosztás