Romantikus csalók

2021-03-19 | Budaörs
Lehet hogy „ lerágott csont” a téma de az is elképzelhető, hogy vannak akik épp most esnek bele abba a hálóba amelyet a csalók, szélhámosok feszítenek ki a világhálón.

Hatalmas lehetősége van annak, hogy a világhálón böngésszünk, találjunk érdekes témákat híreket, és ugyanakkor van arra is lehetőség hogy ismerkedjünk. Vannak szerencsések, akik szinte egy csapásra megtalálták az igazit, sőt tudok olyanról is, akik egy életre összekötötték az életüket, házassággal vagy a nélkül, de remekül működik a dolog. Tehát van ilyen is.

De sajnos létezik ennek az ellenkezője. Erről olvastam a napokban már csak azért is, mert  egyik ismerősömet is  megtalált egy Thaiföldön történetesen Bankokban élő illető aki  amerikai katonának adta ki magát.Az illető hölgy nem  társat keresett  csupán szimpatikusnak találta a küldött fotót és belegyezett a baráti levelezésbe. Attól  kezdve naponta jelentkezett az új ismerős és már az első napon   más online oldalakra szerette volna átirányítani  a levelezést, mondván hogy ott majd még jobb lesz a csevegés.Ez a terve nem sikerült. Második alkalommal elmondta, hogy  felesége tragikus körülmények között halt meg ő egyébként árvaként nőtt fel, a rokonai nem fogadták .Bankokban él, van egy két éves kisfia, és lehet hogy a napokban Bankokból a Amerikai Hadsereg kötelékében mint sebész orvost vetik be az Afganisztáni háborúba. E közben persze özönlöttek az áradozások és az ígérgetések az örök barátságra.Gyanús lett ez a  nyomulás, ezért rákerestem az Amerikai Nagykövetség honlapjára és a következőket olvastam.  Idézem:

„A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azon dolgozik, hogy felvilágosítsa az embereket ezekről az online romantikus csalásokról, amit bizalommal való visszaélésnek is hívunk. Az ilyen jellegű átverésekben a csaló hozzájut a randi oldalakon, alkalmazásokon, vagy a közösségi médiában párt kereső áldozatok személyes és anyagi információihoz, és visszaélnek azzal. Az FBI óvatosságra int mindenkit, aki online szerelmi viszonyt folytat.”

Néhány példa ami óvatosságra int. Idézem tovább:

„Találkozott egy különleges személlyel egy társkereső oldalon. Hamarosan a randioldalról más felületre csábítja Önt: e-mailben, telefonon tartják a kapcsolatot. Azt mondja Önnek, hogy szereti, de távol él – talán a munkája miatt, vagy mert az amerikai hadseregben szolgál. Pénzt kér. Azt mondja, hogy repülőjegyre kell, hogy meglátogassa. Vagy vészhelyzet miatt. Vagy valami más sürgős dolog miatt.

Nehéz rájönni, hogy az ember épp az igazira talált rá, vagy egy csalóra, aki épp kiforgatja mindenéből. Hadd mutassunk most pár gyanús jelet, ami segíthet eldönteni, hogy online partnere átverni igyekszik-e Önt.

A csalók (férfiak és nők is) hamis randi profilokat regisztrálnak, sokszor más emberek képeit felhasználva – például igazi katonák fotóit ellopva. Akár hónapokig építik a kapcsolatot, beférkőzve áldozatuk bizalmába – akár hamis esküvőszervezésbe kezdenek – mielőtt pénzt kérnének. De ha valóban az Ön vagyonára utaznak, előbb vagy utóbb anyagi segítséget kérnek majd, és miután megkapták, eltűnnek.

A romantikus csalás egy komoly kiberbűn, ami amerikaiakat és magyarokat egyaránt érint. A tipikus áldozat 50 év feletti, egyedülálló vagy özvegy nő, de férfiak is lehetnek célpontok.”

Az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítménye (CID) is felhívja az online társkeresők figyelmét, hogy legyenek óvatosak, ha magukat Afganisztánban vagy más tengerentúli országban szolgáló amerikai katonának kiadó személlyel leveleznek.

Gyanús jelek

 • Gyanakodjon, ha egy olyan ember, akivel személyesen soha sem találkozott, nagyon hamar szerelmet vall és azonnal „my love,” „my darling” vagy hasonló gyengéd megszólítással illeti, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek.
 • Gyanakodjon, ha azt állítja, hogy békefenntartóként dolgozik, szülei, felesége már nem él, gyermekére más vigyáz, és hogy ő egy erkölcsös, becsületes nőre vágyik.
 • Gyanakodjon, ha biztonsági okokra hivatkozva kerüli, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek, vagy ha azt ígéri, hogy egy diplomatával küldet Önnek valamit (ékszert, pénzt, stb.)
 • Ha soha nem sikerül beszélniük telefonon és azt állítja, postai levelet sem írhat vagy kaphat, gyanakodjon! A tengerentúlon szolgáló katonáknak gyakran van postacíme, és e-mail ide vagy oda, mindig örülnek egy fizikai levélnek.
 • Gyanakodjon, ha a magát amerikai katonának kiadó személy sok angol nyelvtani és helyesírási hibával ír, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban született és nőtt fel.
 • Gyanakodjon, ha azt kéri Öntől, hogy küldjön pénzt vagy bármi mást egy harmadik, kívülálló személynek vagy cégnek. Gyakran a cég ugyan létezik, de nincs tudomásuk a csalásról.
 • NE KÜLDJÖN PÉNZT! Legyen különösen elővigyázatos, ha azt kéri Western Unionon keresztül küldjön neki pénzt utazási, orvosi, kommunikációs költségekre, vagy akár házassági dokumentumok megszerzésének fedezésére. Ha mégis pénzt utal, figyelmeztetjük, hogy annak a visszaszerzésére az esély körülbelül nulla.
 • A sok negatív állítás a hadseregről, valamint arról, hogy a tengerentúli katonák hiányt szenvednek a támogatás és szolgáltatások terén, nem felel meg a valóságnak. Nézzen utána a tényeknek!

Tények

 1. A katonák és szeretteik nem pénzért váltják meg a katonák éves szabadságát.
 2. Egy katona részére senkinek nem kell eltávozási engedélyt kérni.
 3. Egy tiszt nem fog Önnel levelezni egy katona szabadságát illetően.
 4. Egy tiszt nincs fent internetes társkereső oldalakon.
 5. A katonáknak a szabadságuk kivételéért nem kell pénzt vagy adót fizetniük.
 6. A katonáknak nincs szükségük engedélyre a házassághoz.
 7. A katonáknak nem kell fizetniük azért, hogy előrehozott nyugdíjba mehessenek.
 8. A katonáknak van egészségügyi biztosításuk, ami fedezi az ő és közvetlen családtagjaik kezelését egészségügyi intézményekben világszerte. Így nem szükséges, hogy a kórházi és egyéb kezelési költséget a katonák családtagjai, barátai fizessék.
 9. Katonai repülők nem szállítanak magántulajdonban lévő járműveket.
 10. A hadsereg gazdasági irodáinak nem feladata, hogy segítse a katonákat bármilyen tétel vásárlásában, eladásában.
 11. A háborús övezetekben kiküldetésben szolgáló katonáknak nincs szüksége arra, hogy a hadseregen kívüli bármilyen magánszemélytől pénzt kérjenek a csapatok étkeztetésére és elszállásolására.
 12. Kiküldetésben lévő katonák nem találnak nagy pénzösszegeket, amiknek az országból való kimentésére az Ön segítségére lenne szükség.

Most úgy áll a dolog, hogy   az illető eltűnt  már pár napja, lehet hogy valóban Afganisztánban kötözi a sebeket vagy ki tudja hol, de az is lehetséges hogy a facebook letiltotta és közbelépett. Ismerősömnek  lehet hogy szerencséje  volt mert még  nem kért pénzt tőle,hiszen pár napos az ismeretség,kell még a puhítás,de az is lehet hogy lesz még folytatása az ügynek, ha esetleg „élve hazatér „Afganisztánból ki tudja mint sebesült és akkor megint jön a sok hazudozás.Minden esetre  örök  tanulság legyen ez mindenki számára, hogy az online  ajánlkozást egy  barátság megkötésére sosem kell viszonozni vagy ha igen akkor  csak nagy körültekintéssel.

Major Edit

 

Megosztás