Megújul az I. világháborús budaörsi emlékmû

2019-07-22 | Helytörténet
Krisztus karjaiba hanyatló katona - megszokott látvány az arra járóknak a budaörsi római katolikus templom mellett. Örömmel látjuk, hogy megtisztul, megújul az 1925-ben közadakozásból felállított emlékmû. Anyaga mészkõ, a restaurátor szerint valószínûleg a két világháború között már próbálkoztak a rendbehozatalával, némi cementet is felhasználva.

A mû, a Krisztus karjaiba hanyatló haldokló katona Pásztor János szobrászmûvész alkotása. A katona a 32. közös ezred katonája, mivel a budaörsiek többsége abban az ezredben teljesített szolgálatot. Az emlékmû négy oldalán helyezték el a galíciai és az olasz fronton hõsi halált halt 268 budaörsi férfi nevét õrzõ márványtáblát. (Budaörs Lexikon – Grósz András és Filipszky István)

A restaurátor kérdésemre elmondta, hogy a munka lényege a kõ adottságaiból fakadó mélyedések olyan kitöltése, amelyek nem engedik, hogy az esõvíz megálljon és megfagyjon bennük, a károk nagy részét okozva. De teljesen sem szabad egyenletessé tenni, hiszen akkor a kõ jellegét és szépségét veszítené el.

Elsõ lépés természetesen a rárakódott szennyezõdés lemosása. Ennek eredménye már most is látszik, sokkal világosabb, fehérebb a szép, megható szobor.

SzK

Megosztás