Tavasszal is Heimatmuseum

2019-04-08 | Helytörténet
Minden évszakban érdemes ellátogatni a Heimatmuseum elõadótermébe és kiállításaira. Most mit kínál nekünk? Kalauzunk Dr. Gajdos-Frank Katalin igazgató. A következõ kiállítás Benkóczy Péter Sr. autodidakta festõ képeit mutatja be, megnyitó április 18-án.

–    A Heimatmuseum Látványtárban (Múzeumépület, Budapesti út 45-47.) 2019. április 12-ig érdemes meglátogatni Márkus József festõmûvész kiállítását „Negyven éve, négy éve és most” címmel. Az értékes, a mûvész több évtizednyi munkásságát bemutató tárlat megtekintése alatt létrejön – ahogyan Márkus József fogalmazott – a mûvész és az alkotását befogadó nézõ között a harmónia.

–    A múzeum örömmel várja a legkisebbeket is a múzeumkertben látható „Kindergarten” mini kiállítására, ahol – a fedett nyílt színben – gazdálkodással kapcsolatos régi szerszámok, valamint a faház falain régi gyerekfotók, gyerekjátékok, elõtte pedig egy kis fûszerkert, Kräutergarten látható. (Elõzetes bejelentkezés esetén óvodás, iskolás csoportok múzeumpedagógiai óra keretében tekinthetik meg.)

–    A Heimatmuseumban az Állandó kiállításokon keresztül a múltat, a kortárs kiállításokon keresztül pedig a jelent kívánja bemutatni Önöknek a múzeum csapata. 2019. április 18-án, csütörtökön szeretettel várunk minden mûvészetek, festészet iránt érdeklõdõ látogatót Benkóczy Péter Sr. autodidakta festõ „Aktív 20 év a festészetben” c. kiállításának megnyitójára a Látványtárba. A kiállítást megnyitja Majorné Bániczki Julianna mûvésztanár.

–    A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2019-ben is megszervezi a már hagyományos, a tájházak összefogását jelképezõ, az értük dolgozó  közösséget megerõsítõ rendezvényét, a Tájházak Napját. A tájházak Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra, hogy tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívjuk a leendõ tájházlátogatók figyelmét.

A Daniel Stein – Margaretha Keiber 1912 címû kiállításban a tatai Német Nemzetiségi Múzeum hartai bútor gyûjteményének egy szeletét ismerhetik meg. A kiállítás 2014-ben készült a múzeum idõszaki tárlataként és 2015 júniusától vándorkiállítás formájában utazik az ország területén. Most a Tájházak Napja alkalmából Budaörsön, a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyûjteményben nyílik meg április 28-án, 15 órakor és lesz több hónapig megtekinthetõ. A megnyitóhoz a bútorokat és Hartát bemutató elõadások és a bútorfestéshez kapcsolódó kézmûves foglakozás is csatlakozik.

Remélem Mindenki megtalálta a Számára, kedves Családja számára megfelelõ programot. Szeretettel várunk! További információkért írjanak (info@heimatmuseum.hu) vagy hívjanak minket (0623/440 217) ill. látogassák meg honlapunkat (www.heimatmuseum.hu).

Szeretettel,
Dr. Gajdos-Frank Katalin, igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum Budaörs (2040 Budaörs, Budapesti út 45.)

Megosztás