A burokban született emberiség

2019-06-05 | Közélet
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége budaörsi csoportja és a Budaörsi Polgári Kaszinó meghívására Dr. Ferencz Orsolya ûrkutatásért felelõs miniszteri biztos: Tudomány a kereszténységben A burokban született emberiség  címmel  elõadást tartott a PostArt szalontermében. A Nemzeti Összetartozás Napja  tiszteletére az elõadás után  mindannyian, akik jelen voltunk, átsétáltunk a PostArttal szemben lévõ kis térre, ahol a Trianoni emlékmû áll és a Himnusz eléneklése után elhelyeztük az emlékezés és összetartozás koszorúját.

Dr.Ferencz Orsolyát, gondolom, sokan ismerik, elsõsorban a televízió képernyõjén látható, hallható  kerekasztal-beszélgetések érdekes témáit feldolgozó adásaiból. Én legalább is onnan és sosem gondoltam volna, hogy egyszer teljes „élõ” valóságában is láthatom és hallhatom öt.

Egy rendkívül okos, energikus és nem utolsósorban csinos fiatal nõ, aki eljegyezte magát az ûrkutatással és annak minden szegmensével. Ez kiderült a tegnap esti elõadásából, amikor is igyekezett beavatni a hallgatóságot a körülöttünk lévõ világba, abba a hatalmas világmindenségbe, ahová megszülettünk. Mint azt elmondta, már az ókorban számos tudóst foglalkoztatott a világmindenség megismerése, ezen belül a  körülöttünk keringõ bolygók és egyetlen egy holdunk. Kit ne foglalkoztatott volna, hogy van- e a Földön túl is élet, hogy a körülöttünk keringõ égitestek vajon hasonló adottságokkal rendelkeznek- e mint a mi bolygónk, a Föld, vagy az a megválaszolatan gondolat, hogy miért van élet a földön és másutt miért nem? Arra a kérdésre  hogy -miért született burokban az emberiség-  megkaptuk a választ, vagyis hogy a földet egy mágneses tér veszi körül -amit buroknak is nevezhetünk – ami megóvja a világürbõl és a naptól érkezõ káros sugaraktól. Összhasnolitva  bolygónkat a naprendszerünk többi bolygójával feltûnõ hogy mig a földön az oxigén jelenléte domináns addig a többi bolygón a káros gázok mellett az oxigén csak elenyészõ százalékban van jelen.

Számos kérdésekre igyekszik választ adni az ûrkutatás, melynek eredményeirõl hallhattunk tegnap este. Nagyon meglepõ volt számomra, hogy a méreteiben kicsi, ám tudásában hatalmas Magyarország milyen fontos szerepet játszik a tudomány világában, hogy számos tudósunk eredményei miként segítik azokat az országokat, akik képesek az ûrbe küldeni rakétákat, tudományos céllal kutatni a körülöttünk lévõ világmindenséget.Számos eredményrõl hallhattunk, de arról is, hogy nem minden esetben élvez anyagi támogatást ez a tudományág. Márpedig az eredmények eléréséhez komoly anyagi ösztönzõk kellenek. A kutatás nagyon hosszú folyamat, sokszor egy tudós egész életét kíséri végi, mire az eredmény kézzelfoghatóvá válik.
A rendkívül érdekes elõadás számos kérdést vetett fel bennünk, amire az idõ hiányában most nem kaphattunk választ, de elképzelhetõ, hogy egy másik alkalommal újra találkozhatunk Dr. Ferencz Orsolyával és ismét hallhatjuk érdekes elõadását a körülöttünk lévõ hatalmas világmindenségrõl.

Köszönet a tartalmas elõadásért.

Major Edit

Megosztás