A Gazdapiac ötödik születésnapja

2019-05-19 | Közélet
Május 18-án ünnepelte a budaörsi Gazdapiac ötödik születésnapját. Születésétõl kezdve bebizonyította életképességét. Túl azon, hogy a környék gazdáinak lehetõsége nyílt eladni termékeiket, a piaci vásárlók friss, helyben termelt  árúból válogathatnak, hétrõl hétre. A piac közösség teremtõ erõvé is vált, amely  nagyon fontos az emberek életében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a mostani születésnapi rendezvény.

Tíz órakor vette kezdetét az ünnepség, amikor is Kálóczy Imre alpolgármester úr köszöntötte a vendégeket felidézve az öt évvel ezelõtti sikertörténetet, hogy megszületett Budaörs Gazdapiaca. Mint elmondta minden valamirevaló városnak van piaca, ezért  a budaörsi lakosok jogos kérése volt, hogy legyen itt is egy olyan hely ahol a környék gazdái eladhassák termékeiket. A piac beváltotta küldetését, sikeres jól mûködik és ezen túl közösségteremtõ erõvé is vált, amit bizonyít a számos rendezvény, például a mostani az ötödik születésnapi összejövetel is.

 Ígéret most is elhangzott a rendezett körülmények megteremtésérõl, de mintha ezt már hallottuk volna tavaly is. Mindenesetre bizakodni kell a jövõben, hogy lesz egyszer Budaörsnek egy olyan piaca, amely állandó hely, fedett hiszen nemcsak nyáron hanem bizony télen is mûködik, esõben hóban fagyban.

Kisberk Balázs  Gazdakör elnöke üdvözlõ és hosszantartó beszéd helyet röviden csak ennyit mondott :”Nem beszélni kell, hanem cselekedni” mely mondattal utalt azokra az idõkre, amikor bizony sok nehézséget kellett legyõzni a piac életre hívásához és életben tartásához.

A beszédek elhangzása után megérkezett a születésnapi torta is, melybõl mindenki ehetett kedvére.A mindig nagyszabású rendezvényen a már szokásos fõzõversenyen nyolc csoport indult, akik kora reggeltõl serényen nekiláttak a nyersanyagok elõkészítéséhez, hogy a délre elkészüljenek, amit aztán a zsûri tagjai kóstolnak és hozzák meg a döntésüket: kié lett a legfinomabb étel ezen a májusi születésnapon? A rendezvény zenés, jó hangulatáról a The Boys From the Cellar zenekar gondoskodott mely zenekart csak ajánlani tudom minden rendezvényre, szenzációs ritmusos zenéjükkel az egekbe röpítették a rendezvény hangulatát. De volt itt szárnyas szépségverseny, ahol egy gyönyörû kakas a Gyuri lett az elsõ, majd egy gácsér pár, de benevezett a versengésbe, egy fekete kakas a tyúkjaival õk is kaptak egy kis ajándékot, mármint a gazdáik. Voltak aranyos kis fürjecskék egy nagy ketrecben õk nem nyertek, de láthattuk õket, mint érdekességet, hiszen a baromfi udvarokban nem szokásos vendégek. Egy hatalmas sas és gazdája pózolt a fényképezõgép elõtt, aki akarta készíthetett vele egy örökérvényû fényképet. A gyerekek sem unatkoztak, míg készült a finom ebéd arcfestéssel nyugtathatták magukat.

Így telt el a délelõtt, mígnem az elkészült ételeket a zsûri tagjai végigkóstolták és meghozták a döntést. Az elsõ helyezést a Bobák Nyugdíjasok lelkes csapata nyerte el.

Jó hangulatban a zenekar rendületlen remek játéka mellett telt el az idõ, miközben a Honvédség napja alkalmából május 18-ra rendezett légi parádé a nem messze lévõ Kamaraerdei repülõtérrõl indított harci repülõgépei szelték át felettünk a gyönyörû májusi kék eget mintha õk is a születésnapba akartak volna bekapcsolódni.

Mint mindennek, ennek a rendezvénynek is vége lett. A hatalmas üstöket, kellékeket a gazdák kocsira rakodták, szépségverseny nyerteseit ketrecbe zárták és mindent rendben átadtak a Patkó utcai autóparkolónak.

Köszönet a rendezõknek, a résztvevõknek egyaránt.

Major Edit

Fotó: wein

Megosztás