A nyaralás alatt is legyünk óvatosak!

2019-06-05 | Közélet
A Pestmegyei Rendõrkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya  óvatosságra és éberségre inti a lakosokat a nyári pihenések alatt is. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashatunk melyeket ajánlott megszívlelni és betartani.

 

Egész évben arra az egy-két hétre várunk, amikor végre kiszabadulunk a megszokott környezetünkbõl, elindulunk, világot látunk. Magunk mögött hagyjuk a munkát, jó esetben elfeledkezünk rövid idõre a mindennapos gondjainkról. Az átélt élményeket, mindazt a szépet, amit látunk, szeretnénk megosztani az egész világgal, de legalábbis ismerõseinkkel, barátainkkal telefonon, személyesen vagy a különbözõ internetes közösségi portálokon.

Gyakran nem is sejtjük, mekkora veszélynek tesszük ki biztonságban tudott otthonunkat azzal, hogy egy fényképet posztolunk a nyaralásról. Ezáltal akaratlanul is kiszolgáltatjuk otthon hagyott értékeinket az agyafúrt, erre szakosodott bûnözõknek, akik egy kis utánajárással könnyedén kideríthetik címünket, esetleg távollétünk idõtartamát. A legszebb nyaralás is rémálommá válhat, ha hazaérve látjuk, hogy betörtek otthonunkba, felforgatták a szekrényeinket, ellopták emléktárgyainkat.

Mit tehetünk a kellemetlenségek megelõzésére?

Ne híreszteljük alkalmi ismerõsök körében, hova, mennyi idõre készülünk elutazni! Nem tudhatjuk ugyanis, kinek adják tovább – akár jóhiszemûen is – a kapott információt.  A nyaralás örömeit közösségi oldalunkon utólag osszuk meg barátainkkal!

Az utazás részleteit ne nyilvánosan, hanem otthon beszéljük meg! A tömegközlekedési eszközön, munkahelyen, nyilvános felületen folytatott egyeztetés bárkinek a fülébe juthat!

Zárjuk be az összes nyílászárót! A magasabban található ablaknál égve hagyhatunk kis fogyasztású lámpát, a földszinti, könnyen nyitható vagy kevésbé biztonságos ablakon, hátsó ajtókon javasolt lehúzni a redõnyt.

Kérjük meg megbízható szomszédunkat, barátunkat a postaláda rendszeres ürítésére, a lakás körüli napközbeni tevékenység elvégzésére, hogy lássák, „van élet a házban”! Így sokkal kisebb az esély arra, hogy szemet szúr otthonunk lakatlansága.

Amennyiben van, aktiváljuk a riasztót!  Érdemes vagyonleltárt készíteni, melynek során egy füzetben összegezzük vagyontárgyainkat és azok értékét, azonosító számát, esetleg mellétûzhetünk fényképet az adott tárgyról. Ezt semmiképpen se otthon tartsuk, hanem például egy megbízható rokonnál, jó barátnál, hiszen ha a betörõk saját ingatlanunkban találják meg, térképként szolgálhat a felkutatandó értékek vonatkozásában. Ha megtörténik a baj, a nyomozást és a biztosítási ügyintézést megkönnyítheti, ha összegezve vannak a keresett értéktárgyak!

Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetõjelét és ne féljen értesíteni a rendõrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

 

Megosztás