BONTSA A VONALAT! Ne hagyja magát átverni!

2019-05-24 | Közélet
A Pestmegyei Rendõrfõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályától érkezett az alábbi felhívás és egyben kérés hogy tudassuk  olvasóinkkal az alábbiakat arról hogyan igyekeznek ádozatokra találni a csalók, melyek a teendõk ennek elkerülésére. Sajnos sokan nem kapcsolnak azonnal, elhiszik az álhíreket és több esetben komoly anyagi vesztességet könyvehetnek el maguknak a hiszékenységük miatt.

A bûnelkövetõk körében nem vesztett népszerûségébõl az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalás. A csalás lényege, hogy unokájuknak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idõs embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehetõ értéket csalnak ki tõlük

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy
· a csalók az idõs emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni,
· telefonon keresik õket
· valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges
(veszélyes, problémás) helyzetben van éppen,
· idõs áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak.
Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire. Az ilyen, vagy ehhez hasonló bûncselekmények megelõzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:
 Ellenõrizze a hívás valóság tartalmát. Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
 Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Tegyen fel személyes kérdéseket, melyek az érintett családtagra vonatkoznak! (Például: Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?)

Amennyiben ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek. (Példa: az idõskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét) Ne adja meg személyes adatait!

Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, és ellenõrizze a hívás valódiságát, majd értesítse a rendõrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság

Bûnmegelõzési Osztály

 

Megosztás