Eredmények és várakozások

2019-01-19 | Közélet
Öt évvel ezelõtt 2015 májusában teljesült a budaörsi lakosok álma, megszületett a Gazdapiac. Hivatalosan Zsámbéki Medence és térsége Gazdakör. Az elmúlt idõszak összegzésére kerestem fel Kisberk Balázst a Gazdakör elnökét .

Valóban a budaörsiek álma volt a piac léte itt Budaörsön. Sokáig csak tervezgetés szintjén maradt az ügy, de végre is sikerült létrehoznunk ezt a nagyszerû vállalkozást. Úgy vélem, hogy a Gazdapiac öt év alatt felnõtté vált egyrészt teljesítve a piac eredeti hívatását, azt hogy a térség gazdáinak lehetõséget adjon saját termékeik eladására biztosítva ez által Budaörs lakosainak a friss helyben termelt gyümölcsök, zöldségek megvásárlását. Az öt év alatt bebizonyítottuk azt, hogy a piac életképes dacolva hideggel, széllel, forró napsütéssel a gazdák töretlenül jönnek az árúikkal és a vásárlók is hiszen minden piacnapon ez bebizonyosodott. Természetesen mindig vannak elégedetlenkedõk, akik vagy túl drágának vagy esetleg olcsónak találják a termékek árát vagy hogy, miért árulnak a piacon lángost, de hát ezt meg kell szokni, mindenki igényéhez nem könnyû alkalmazkodni. Aki ide jön vásárolni minden kategóriában megtalálhatja a neki megfelelõ árfekvésû árút. A magasabb minõségû termék legyen magasabb áron, a termelõi termék alacsonyabb áron megvásárolható. Úgy gondolom, hogy a magyar termék önmagában érték nem konkurálhat vele egy nagyáruház hasonló terméke sem. Természetesen nagy a konkurencia, de az nem ér fel a termelõi piac áru kínálatával. Nem öncélúak azok a kezdeményezéseink sem amikor kóstoltatásra invitáljuk a vásárlókat azért hogy ismerjék meg a gazdák által árusított termékek izét és döntsenek hiszen övék a választás joga.

Ügy hiszem a Gazdapiac túlnõtt eredeti feladatán. Közösségteremtõ erõvé vált itt Budaörsön melyet számos rendezvénye is fémjelez. Szívügyének tekintette és tekinti a jövõben is a magyar gyümölcsök népszerûsítését elsõsorban az óvodákban, ahol szezonról szezonra viszi a gyümölcsöket a gyerekeknek, vagy a termelõi mézet a mézes reggelikhez
De az idõsek sem maradtak ki ebbõl a körbõl, hiszen szoros barátságot ápolunk az összes budaörsi Nyugdíjas klubbal ott is népszerûsítve a gazdapiac termékeit. Kedves megemlékezései számtalan virággal a Nõnapi és Anyák Napi köszöntéseknél szintén kedves és nem felejthetõ gesztus.

Számtalan rendezvényen vagyunk túl, példaként említeném a szárnyas szépségversenyeket, az állatsimogatásokat, a gyerekeknek szánt arcfestéssel kombinált felnõtt rendezvényeket, a lufi eregetéseket, melyek mind színesítették a Gazdapiac életét nem utolsósorban a piacra látogatókét.

Az elmúlt esztendõben részt vettem Törökbálinton a helyi Agrárgazdasági Bizottság és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén, ahol a Budaörsi Gazdapiac sikeréhez vezetõ tapasztalatokat osztottam meg, ugyanis a térségben példaértékûnek ítélik meg a Budaörsi piacot. Ez számunkra egy inspiráló erõ is a jövõre nézve. Terveinkben szerepel, hogy a piacot tetõ aláhozzuk, sõt egy állandó hely sem lenne megvetendõ, hiszen a Patkó 7. parkolóját minden egyes alkalommal úgymond át kell alakítanunk piaccá majd tökéletesen tisztán visszaadni az eredeti rendeltetésének a kocsik parkolásának. Ehhez a tervhez természetesen Budaörs Önkormányzatának segítsége kellene.  Ígéretet kaptunk nem egyszer, de ezekbõl eddig nem lett semmi.  Kérdéseinkre az a válasz hogy bizonyítsuk a piac mûködõképességét. Azt hiszem ezt bebizonyítottuk már nem egyszer az öt év alatt. Mi nem vásárcsarnokot szeretnénk csupán egy tetõt a fejünk fölé.  Az elmúlt évben lehetett volna pályázni pénzforrásokra, de ez a lehetõség számunkra nem adathatott meg. Csak reménykedni tudunk, hogy a jövõben lesz arra még mód, hogy megfelelõ pénzeszközöket kapjunk a piac fejlesztésére. Hatszoros a gazdák részérõl a túljelentkezés és a budaörsiek is reménykedve várják, hogy emberibb körülmények közé kerüljön a piac. Budaörsnél sokkal kisebb településeken van helye a piacnak úgy, ahogyan az kell tetõvel, árusítóhelyekkel stb. Budaörs költségvetési fõösszege meghaladja a huszonhárom milliárd forint, ebbõl azt gondolom néhány millió forintot a piac fejlesztésére is szánhatna az Önkormányzat. A környéken nem egy példa van arra, mint Törökbálinton is,  ahol pályázhattak a piac fejlesztésére. Nem értem, hogy Budaörsön ugyanezt miért nem lehetett megtenni. Mi idõben felhívtuk erre a lehetõségre a figyelmét az Önkormányzat illetékesének, hiszen itt helyben van olyan munkatárs, aki a pályázatokat írja, tehát minden adott, de valahogyan mégsem tettek lépéseket annak érdekében, hogy mi is mint a környéken szinte mindenhol, Biatorbágy Bicske Törökbálint stb. pályázhattak és gondolom nyertek is. Így aztán nemcsak a piacunk, hanem az itt vásárlók is másodrangúaknak számítanak, ha a környékkel hasonlítom össze az adottságainkat, és a lehetõségeinket. A gazdák azonban még a mostoha körülmények között is töretlenül jönnek, hiszen van hol eladniuk az áruikat, nagy a harc a helyekért országosan is. A vásárlók pedig igénylik a heti egy piacnapot, ami számunkra jólesõ visszajelzés.

Köszönöm az interjút.

Major Edit
Fotó:wein

 

 

 

 

Megosztás