Ingyenes életmentõ alkalmazás

2019-04-05 | Közélet
Elegendõ egyetlen gombnyomás az okos telefonunkon, és máris érkezik a segítség – Budapesten bemutatkozott az Élet Mentõ alkalmazás. Csütörtök délelõtt az Országos Mentõ Szolgálat budapesti központjában leplezték le azt az új alkalmazást, mely minden korábbinál gyorsabbá és egyszerûbbé teheti a mentõhívást a bajbajutottak számára. A balesetet szenvedettek, illetve vészhelyzetbe kerülteknek csak annyi a dolguk, hogy a készülékükön megnyomjanak egy virtuális gombot, és ezt követõen a segítség késlekedés nélkül érkezik.

Mindenkit érintõ híradásra lettem figyelmes ezért rákerestem a HVG oldalaira és megtaláltam az alábbi cikket melyet ajánlok mindenki figyelmébe, azokak is akik eseteg még nem rendelkeznek okos telefonnal.  Különösen szükséges lenne az idõsek számra ezen készülék használata de a fiataloknak ugyanúgy jókor jöhet a segíség.
 
Amikor valaki a megszokott módon felhívja a mentõket, sok idõ elmegy azzal, hogy a diszpécser beazonosítja a telefonáló pontos tartózkodási helyét, amit adott esetben nem is tud megnevezni a balesetet szenvedett. Ezzel szemben az alkalmazás szuperpontos helymeghatározással rendelkezik, és a vészjelzés leadásával egy idõben azonnal és automatikusan továbbítja a mentõsöknek a koordinátákat, sõt, még épületen belüli helyzet meghatározásra is képes.

Az alkalmazásban elõre meg lehet adni azokat az információkat, amelyek egy esetleges mentési tevékenység során rendkívül fontosak, akár életmentõek lehetnek. Így például a felhasználó korát, nemét, ismert betegségeit, szedett gyógyszereit, illetve gyógyszerekkel szembeni érzékenységét. Ez fõleg akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követõen eszméletét veszti. Az ikonos felhasználói felületnek köszönhetõen az appal akkor is segítséget lehet kérni, ha a balesetet szenvedett esetleg rosszul lát, vagy nem tud beszélni.

A POI- adat bázisnak köszönhetõen az alkalmazásban megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebbi gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, illetve ügyeletek elérhetõségei is. Hasznos extra továbbá az elsõsegélynyújtó kisokos, ami közérthetõ módon vázolja, hogy a mentõk kiérkezéséig hogyan és mit érdemes tenni.

A cseh Medical Information Technologies által fejlesztett szoftver a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentõszolgálat együttmûködésének gyümölcseként érkezik meg Magyarországra. Jelenleg három országban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában aktív a szolgáltatás, mely a jelenlegi tervek szerint idén õsszel startol el hazánkban. Eddig már több mint 1 millióan töltötték le az Android-, illetve iOS kompatibilis applikációt, mellyel az elmúlt 3 esztendõben 30 ezer riasztást adtak le.

A Magyarországon jelenleg éppen lokalizálás és integrálás alatt lévõ Élet Mentõ az összes hazai mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhetõ lesz, és nemcsak hazánkban, hanem az említett országokban is használhatjuk majd. Olyannyira, hogy adott területeken nemcsak a hagyományos, hanem a hegyi- és vizimentõk is riaszthatók a segítségével, ami sportolás és kirándulás során jelenthet komoly segítséget.

Forrás HVG.

Major Edit

 

Megosztás