Javaslatok a minimál életmódra

2019-07-24 | Közélet
Mi, az idõsebb generáció tagjai, nagyon egyetértünk az alábbi írással. Nemcsak azért, mert életünk nagy részét elég takarékosan kellett, hogy éljük  és ezt megszoktuk, hanem azért is, hogy Nektek, kedves fiatalok, maradjon valami élhetõ része a mi szép bolygónknak.

Már a vásárlásnál ügyelni kell arra, hogy ne vegyünk semmi olyat, amire késõbb nem lesz szükségünk, csak azért, mert tetszetõs, vagy, mert olcsó. Jó, ha viszünk magunkkal többször használatos zacskókat.
Kerülöm az agyoncsomagolt árut, fõleg az elõre csomagolt húsokat.

Nálunk ételt nem dobunk ki. Ami marad, felhasználjuk másnap.

Nem veszek palackos ásványvizet, hanem csapvizet iszom. Szezonális gyümölcsöket, zöldségeket vásárolok, és amikor a dömpingje van, akkor vegyszermentesen befõzök télire. Így sokkal olcsóbb és egészségesebb is.

Nem égetem feleslegesen a villanyt és nem fûtöm fel a nappalit 19-20 foknál magasabb hõmérsékletre. A hálószobában egész télen nem kapcsoltam be a radiátort, éppen ezért remekül aludtam.

Természetesen a vízzel is takarékoskodom, például a gyümölcsmosó vízzel megöntözöm a szobai virágaimat. A kertemben összegyûjtöm az esõvizet.

Nem cserélem le a ruhatáramat évenként és a bútoraimat sem, csak azért, mert kiment a divatból.

Tudom, hogy a fiatalok szeretik a márkás, új dolgokat. A mértékletesség határán belül nincs is azzal semmi baj. De amikor már a „vedd meg, használd és dobd el” csapdájába esnek, az már veszélyes. Én ezt így szabom magamra:”vedd meg, használd el, amíg tönkre nem megy.”

s.k.

Megosztás