Kommunista jelképet választottak közös szimbólumuknak a kormány ellen tüntetõk.

2019-01-04 | Közélet
A közösségi médiában szervezõdõ tüntetés borítóképeként tüntették fel az átkos korszakot idézõ felemelt öklöt. A közös “zászló” alatt egyébként szinte az összes ellenzéki párt egyesült.

Összeállt a Jobbik, az MSZP, a DK, a Liberálisok és az LMP. Együtt vonul utcára szoci és jobbikos, Gyurcsány és magukat rendszerváltónak tartó ellenzéki politikusok, köztük a parlamenti “ellenzéki színész válogatott”. A civil tüntetõk száma a Facebook esemény aktivitását tekintve ezúttal is legfeljebb 30-40 ezer lehet, ami töredéke a kormányt támogató kétmillió embernek, vagy akár annak a több százezres tömegnek, akiket a Békemeneteken szoktunk látni.

 Ennek ellenére a néhány tízezer most azt hirdeti, “õ a nép” és a nép most a hatalom átvételére készül. Forradalmat, sõt népuralmat emlegetnek és már saját ellenzéki politikai vezetõikre is csak legyintenek.

Szervezõdött egy olyan ellenálló csoport is, amelyik a franciaországi tüntetéseket tekinti mintának és követendõnek. Arra is büszkék, hogy csoportosulásuk alapítói között elítéltek vannak és kijelentik, hogy õk nem fognak békésen vonulgatni, sokkal radikálisabb eszközök megvalósítása a céljuk, mint bankok, vagy plázák blokkolása. Azt is kiírták az oldalukra, hogy arra sem haragszanak, aki hoz magával valami “kirobbanót”… 

 PS
w

Megosztás