Lánglovagok szituációs feladat megoldása

2019-06-15 | Közélet
A Budaörs Városi Önkéntes Tûzoltó Közhasznú Egyesület tagjai idén is megoldották a számukra kreált szituációs feladatot annak érdekében, hogy megtarthassák önálló beavatkozó címüket, vagyis újabb egy évig önállóan avatkozhatnak be a budaörsi tûzoltók a túzesetek megfékezésbe

A feltételezés szerint egy kb. 300 négyzetméteres hulladéktárolóban tûz ütött ki, egy dolgozó nem jutott ki az épületbõl. A budaörsi önkéntesek két rajjal avatkoztak be és mentési csoportot alakítva, lapáthordágyon kihozták az eszméletlen sérültet, emellett több vízsugárral megfékezték, majd eloltották a tüzet.

A helyi lánglovagoknak minden évben minõsítõ gyakorlaton kell részt venniük, hogy megõrizzék önálló beavatkozó címüket, amit 2014. július 01-tõl birtokolnak. A szigorú szakmai feltételeknek a budaörsi önkéntesek ezúttal is megfeleltek, a minõsítõ gyakorlatot teljesítették és így megtarthatják önálló beavatkozó címüket, aminek az a lényege, hogy bizonyos káresetekhez hivatásos tûzoltók nélkül is vonulhatnak és oldhatják meg a tûzoltási és/vagy mûszaki mentési feladatokat.

A gyakorlat során kiderült, hogy az önálló beavatkozást vállaló egyesület állományának szakmai felkészültsége, eszközeinek, felszereléseinek bevethetõsége, valamint a beavatkozást irányító személy tûzoltásvezetõi feladatok ellátására alkalmas.

Az önálló beavatkozásokat az egyesület a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetõjével kötött együttmûködési megállapodás alapján végezheti. A gyakorlatot ellenõrzõ megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére.

Az egyesület tizennyolc fõvel lát el szolgálatot Budaörs településen több mint harminc ezres lakosság védelmét biztosítva.

Hodut Éva sajtóreferens

 

Megosztás