Magyar Honvédelem Napja május 21

2019-05-09 | Közélet
A Honvédség Napja alkalmából  Haditechnikai és légi bemutatót tart jövõ hét végén a budaörsi repülõtéren a Magyar Honvédség.

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek elmondta: május 21., a honvédelem napja alkalmából május 17-tõl háromnapos, családi nappal egybekötött technikai bemutatót tartanak, amelyen áttekintik, hol tart a Magyar Honvédség és milyen lesz a jövõben, a résztvevõk megismerhetik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderõfejlesztési Program eddig elért eredményeit és a várható fejlesztéseket is. A rendezvényen egyszerre lesznek láthatók a jelenleg rendszerben lévõ haditechnikai eszközök és az újak. Mind a szárazföldi, mind a légi, mind a logisztikai támogató erõk technikai eszközállományát kiállítják majd. A háromnapos rendezvényen statikus és dinamikus bemutatók egyaránt lesznek, bemutatkoznak a többi között az új szállítórepülõk és az új helikopterek.

Az elsõ napra, május 17-ére, péntekre azokat az általános iskolás és középiskolás tanulókat hívják meg, akik érdeklõdnek a haditechnikai eszközök, a Magyar Honvédség iránt. Korom Ferenc megjegyezte: nem titkolt céljuk a toborzás, hogy a jövõ generációinak megmutassák, érdemes a Magyar Honvédséget választani, akár életpályának, akár szerzõdéses formában. Ennek érdekében lesz kint toborzópont, a fiataloknak lehetõségük lesz arra is, hogy beszélgessenek a katonákkal, kérdezzenek tõlük. Ezzel együtt céljuk, hogy bemutassák: mire a fiatalok odáig eljutnak, már egy teljesen más Magyar Honvédségben szolgálhatnak.

Május 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap mindenki számára nyitott lesz a rendezvény. A két napnak azonos a bemutatóprogramja: a kapukat 9 órakor nyitják, majd a 10 órai megnyitót követõen a Magyar Honvédség légierejének gépei díszelgõ áthúzással „tisztelegnek” a látogatók elõtt. Azt követõen bemutatót tartanak a különleges mûveleti katonák, az ejtõernyõs válogatott tagjai. Bemutatkoznak továbbá a Katonai Rendészet járõrkutyái, a robbanóanyag-keresõ kutyák robottal. Lesz még számos gyermekprogram is.

Mindhárom nap segítik a résztvevõk kijutását Budaörsre: a fõvárosi Széll Kálmán térrõl és Kelenföldrõl külön buszjáratok indulnak majd a budaörsi repülõtérre. A rendezvényrõl folyamatosan frissülõ információkat találnak az érdeklõdõk a www.honvedelem.hu/budaors weboldalon.

Korom Ferenc emlékeztetett: a Magyar Honvédség alaprendeltetésbõl fakadó feladata, hogy Magyarország szuverenitását, a magyar emberek védelmét biztosítsa. A magyar emberek akkor élhetnek biztonságban a régióban és Magyarországon, ha egy erõs honvédség tudja ezt biztosítani – szögezte le a parancsnok, hozzátéve: ezért van szüksége erre a haderõfejlesztési programra. A parancsnok kiemelte: a cél az, hogy 2026-ra a régió egyik legütõképesebb haderejévé váljon a Magyar Honvédség. Ezt úgy lesznek képesek megvalósítani, ha a korszerû haditechnikai eszközök beszerzése mellett a katonát helyezik elõtérbe. Az új Magyar Honvédség mindenkitõl megköveteli ezt a fajta szemléletváltást.

Korom Ferenc kitért arra is, hogy a honvédelem napja Buda vára visszafoglalásának 170. évfordulója is egyben. Ezért az idei ünnepséget szeretnék összekötni a háromnapos technikai bemutatóval, amelynek célja, hogy bemutassák, hol tart a haderõfejlesztés.

Május 21-én, a honvédelem napján pedig a Magyar Honvédség idén január elsejével megalakult parancsnoksága átveszi csapatzászlóját Áder János köztársasági elnöktõl a budai Várban

A Magyar Távirati Iroda közleménye

Me.

 

Megosztás