Megállapodott az Audi és a szakszervezet

2019-01-31 | Közélet
Vége a sztrájknak.Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekrõl - tájékoztatta a gyõri székhelyû vállalat az MTI-t.

A közlemény szerint a sztrájk a szerda esti órákban befejezõdik, a termelés minden gyártó területen elindul. 

A termeléskiesésbõl adódó következményeket még vizsgálja a vállalat.

Hozzátették, hogy az Audi Hungaria Zrt. igazgatósága a bértárgyalási idõszak alatt célul tûzte ki, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen, amely hozzájárul a dolgozók elégedettségéhez, biztosítja a gyõri vállalat gazdaságosságát, és garantálja a munkahelyek hosszú távú biztonságát az Audi Hungariánál.

Az AHFSZ a honlapján közölte, hogy a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-tõl 15 hónapra, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emeli az idei évben és  ez az érték marad 2020-ban.

Május 1-tõl kap minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, és szabályrendszert dolgoznak ki március végééig, hogy a munkavállalók milyen módon rendelkezhetnek a gyermekek után járó és a pótszabadságokról. 

Az érdekképviselet szerint a termelés egyes helyeken szerda este hat órakor, máshol este nyolc órakor indul újra. 

Tudta… hogy egész Európában Magyarországon a legmagasabb a 100 eurónyi munkaköltségre jutó hozzáadott érték a jármûgyártásban. Eszerint jókora a szakadék idehaza a teljesítmény és a bérek között?

Az Audi-sztrájkban a munkavállalók egyik visszatérõ érve, hogy a magyar gyár gazdálkodási adatai sokkal magasabb béreket indokolnának. Ennek ad nyomatékot az alábbi térkép is, amit a portfolio.hu tett közzé. Az ábrán azt láthatjuk, hogy a jármûgyártásban 100 euró munkaköltségre mennyi hozzáadott érték jut – az Eurostat 2016-os adatai alapján. A hozzáadott érték azt mutatja meg, mennyivel sikerült növelni egy adott céghez beáramló anyagok értékét az eladáskor. Vagyis a hozzáadott érték az, amibõl a cégek élnek, és amibõl a béreket, marketing költségeket, rezsit, adókat, beruházásokat fizetik. A számokra pillantva pedig kiderül, hogy egész Európában a magyar autóipari munkaerõ a legtermelékenyebb:

MTI-portfolio
w

Megosztás