Megváltoztathatják a képviselõk belépési jogát a közintézményekbe

2019-03-27 | Közélet
A szabályok felülvizsgálatát javasolja az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke. A parlamenti képviselõk belépési jogáról szóló szabályok felülvizsgálatát javasolja Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke – írja az Index.

Tavaly decemberben több ellenzéki képviselõ is behatolt az MTVA székházába, hogy beolvastassa a túlóratörvénnyel kapcsolatos öt pontot, ám találkozni akkor senkivel nem tudtak a politikusok, Hadházy Ákost és Szél Bernadetett pedig kihajították a biztonságiak. Az ellenzéki politikusok ezt követõen feltették a kérdést, ki tud segíteni abban egy országgyûlési képviselõnek, hogy élhessen a törvény adta jogával, hogy bejusson egy közintézménybe. Sajátos passzolgatás indult, és miután a belügyminiszter közölte, hogy a rendõrségnek nincs hatásköre, Kövér László a mentelmi bizottsághoz fordult, amely visszadobta a labdát, így Kövér a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte.
Ez mostanra megszületett, és az Indexhez eljutott dokumentumban Vejkey Imre KDNP-s elnök a törvény felülvizsgálatát javasolja, olyan kiegészítésekkel, amely a belépési jog korlátozását vetíti elõre. Az elnök a portál szerint azt írta: – A bizottság úgy véli, a képviselõ tájékozódásának elsõdleges színtere a parlamenti munka. – Ami a képviselõnek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési jogát illeti, a bizottság álláspontja szerint e jog sem parttalan, nem értelmezhetõ kiterjesztõen és nem gyakorolható visszaélésszerûen.
– E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerû mûködésének aránytalan sérelmét. – A belépési jog pusztán olyan kiegészítõ jellegû eszköznek tekinthetõ, amelynek alapvetõ célja a képviselõ egyéb jogai gyakorlásának elõsegítése a belépésre vonatkozó adminisztratív szabályok egyszerûsítése által. – A belépési jog tehát nem irányulhat a képviselõ nem rendeltetésszerû joggyakorlásának elõsegítésére.

A bizottság ezért szükségesnek tartja

„az Országgyûlési törvény 98. § (1) és (4) bekezdésében foglalt szabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy mind a képviselõk, mind az érintett állami szervek kiszámítható és ellenõrizhetõ módon gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelezettségeiket.”

A portál azt írja, hogy az igazságügyi bizottság kedden tárgyalja az állásfoglalást. A Fidesz-KDNP-nek megvan a többsége a bizottságban, így ennek elfogadása formaság. Mindezek alapján a bizottság, vagy a házelnök is javaslatot tehet arra, hogy változtatják a belépési jog szabályozását

w

Megosztás