Óvakodjunk a zsebesektõl

2019-06-11 | Közélet
A zsebesek jellegzetes alakjai a bûnözõi körnek. Az igazi zsebtolvaj sohasem alkalmaz semmiféle erõszakot a kiszemelt dolog eltulajdonítása érdekében. Az elnevezés kétféle elkövetõt takar. Az egyik a valódi zsebes, aki az ujjaival dolgozik, a másik a zsebmetszõ, aki különbözõ metszõ-vágóeszközt vesz igénybe. A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többségük csoportosan és általában már kialakult módszerek szerint tevékenykedik.


– A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történõ fel, illetve leszálláskor lökdösõdni, tülekedni kezdenek és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket.


– Mások kézben álcázott tárgyat tartva (pld. hatalmas reklámszatyorral, újságokkal) kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni, amíg belenyúl


– Egyesek látszólag zsebre dugott kézzel állnak mellettünk és a saját kivágott zsebükön át a kabátjukból kinyúlva „dolgoznak”.


– Leggyakoribb a kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj többnyire a kézben tartott vagy a földre helyezett táskából, ill. ruházatból veszi ki a kiszemelt tárgyat (A zsebtolvajok elõnyösnek tartják a zipzáras vagy a mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelûvel nehezebben boldogulnak).


SEGÍTÜNK ELKERÜLNI, HOGY ZSEBTOLVAJ ÁLDOZATÁVÁ VÁLJON:


– A tömeg a zsebtolvaj vadászterülete. Ne tegyen értéket ruházat vagy táska külsõ részébe, zsebébe, táska tetejére!
– A pénztárcát ellenõrizhetõ, biztos helyre tegye (pld. a kabát belsõ zsebe, vagy olyan zárt táska, melyet a kézre erõsít, viszonylag biztonságos tárolási helyek a ruházat alatt nyakba akasztott, vagy elöl hordott táskák)
– Legyen óvatos a piacokon, utcán vásárolt árukkal és a visszajáró pénzzel, mert a bankjegyek nem mindig valódiak!

– Fizetéskor vagy ajándéka csomagoltatása alatt ne tegye a táskáját, pénztárcáját a pultra!
– Ne tartson nagyobb összegû készpénzt otthonában vagy magánál, igyekezzen lehetõség szerint ilyenkor is bankkártyával vásárolni, de a PIN kódot ne tartsa a kártya mellett


– Ha bevásárlás közben készpénz felvételére van szüksége, forgalmas, jól kivilágított helyen lévõ pénzkiadó automatát válasszon! Nézzen körül, hogy nem figyelik-e Önt


– Ha nagy összegû pénzt készül felvenni, tervezze meg mit fog tenni! Lehetõség szerint ne menjen egyedül, a pénzt a bankban azonnal tegye el! Ne mondja el idegeneknek vagy alkalmi ismerõsöknek, hogy pénzt készül felvenni!


Ha megtörtént a baj,


hívja azonnal a rendõrséget! Ha észrevette az elkövetõt, próbáljon arra koncentrálni, hogy megjegyezze személyleírását. Ez nagyon nehéz éles helyzetben!


Anyagi és egyéb (nem pénzbeli) támogatásért forduljon bizalommal az alábbi szervhez:


Bûnmegelõzési, Mediációs és Áldozatsegítõ Osztály


Cím: 1082 Budapest, Kisfaludy utca 9. E-mail: pest@igazsagugy.gov.hu Telefon: (1) 7000-950
Vezetõ: dr. Zombor Ferenc osztályvezetõ
Ügyfélfogadás:Jogi segítségnyújtás:

Hétfõ: 13:00 – 17:30

Szerda: 09:00 – 13:00
Csütörtök: 09:00 – 12:00

Áldozatsegítés és jogi segítségnyújtás:
Hétfõ: 13:00 – 17:30
Kedd: 09:00 – 15:30
Szerda, csütörtök: 09:00 – 13:00


INGYENES RENDÕRSÉGI SEGÉLYHÍVÓ: 107,112

Megosztás