Prevenció a felelõs állattartás érdekében

2019-07-01 | Közélet
Kérem olvassák el a Pestmegyei Rendõrkapitányság üzenetét a felelõs állattartásról, Az állattartás   felelõsségét az alábbi mottóval jelölte meg: "egyszer és mindenkorra  felelõs lettél azért amit megszelídítettél" melyet  Antoine de Saint Exupéry A Kisherceg címû nagysikerû könyvében olvashatunk.


A nyári szünetben sok gyermek utazik vidékre – állatokat tartó – nagyszülõkhöz, rokonokhoz illetve indul el kis háziállattal együtt nyaralni. Az állatok védelme és biztonsága érdekében elengedhetetlen a felelõs állattartás szabályainak betartsára.


A nagy melegben, fõleg utazáskor, a kis kedvenceknek fokozott odafigyelésre és törõdésre van szükségük. Szokásaikat, igényeiket a gazdik ismerik a legjobban. Felelõsséggel tartoznak értük, az õ feladatuk kiválasztani gondoskodás legmegfelelõbb módját és körülményeit.

A nyári hõségben, a hirtelen felforrósodó gépkocsiban soha ne hagyják a kisállatot, akkor sem, ha csak egy pillanatra szállnak ki. Amikor kint még elviselhetõ a hõmérséklet, a tûzõ napon hagyott kocsiban a kisállatnak, nagyon rövid idõn belül, akár közel ötven fokot is el kell elviselnie, majd sokkos állapotba kerülhet, hõgutát, izomgörcsöt kaphat.


Ne feledjük, hogy a kisállat ugyanúgy szomjazik, mint az emberek. Mindig legyen megfelelõ hõmérsékletû víz, amellyel a szomját olthatják utazás során!


Szülõkkel, nagyszülõkkel, illetve szünidei táborok keretében nagyon sok gyermek kirándul vadasparkba, állatkertbe, ahol az állatok etetésérõl, simogatásáról, illetve azok tilalmáról, jól látható helyen elhelyezett tábla rendelkezik. Ezeken a táblákon pontosan azok a szabályok szerepelnek, melyeket az állatok békéje és nyugalma valamint a látogatók biztonsága érdekében be kell tartani. Nagy kihívás ellenállni az aranyosan ugráló, élelmet kunyeráló helyes kis állatoknak, azonban a tiltás ellenére hozzájuk érni nagyon veszélyes és végzetes is lehet.


Ritkábban látogatott vidéki nagyszülõknél, illetve azok szomszédságában gyakran kiszámíthatatlan viselkedésû, nagytestû házõrzõ kutyák élnek. Fontos, hogy a felnõttek pontosan elmagyarázzák a vendégségben lévõ gyermekeknek a házõrzõ viselkedésével kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy ne történjen súlyos, esetleg maradandó sérülést okozó baleset.


Az augusztusi tüzijáték ideje alatt nagyon sok kutya szökik el otthonról. Az állat bõre alá be ültetett apró – a gazdi adatait is tartalmazó – microchip száma egy központi adatbázisban szerepel. Ez lehetõséget ad arra, hogy amennyiben az állatot megtalálják és leolvassák az azonosítószámát (pl.: állatorvosi rendelõben), akkor értesíthessék az aggódó családot.

Minden kutya hazavágyik, kérjük gondoskodjanak a chipleolvasásról abban az esetben, ha elkóborolt kutyát találnak.

Pestmegyei Rendõrkapitányság

 

Megosztás