Sikeres lombikbébi kezelések a Kaáli Intézetben

2019-01-23 | Közélet
  A napokban egy nagyon érdekes beszélgetést hallgattam végig. Mivel közérdekû a téma és sokakat érinthet úgy gondoltam megosztom azokkal a kedves olvasókkal akik esetleg nem hallották hírét a Kaáli Intézetnek.

Gondolták volna, hogy a világ egyik legkeresettebb és legnagyobb tapasztalatokkal rendelkezõ lombikbébi intézményrendszere éppen Magyarországon található? A világszerte elismert Kaáli Intézetet, édesapja emléke elõtt tisztelegve, 1992-ben alapította Steven G. Kaáli, az Amerikai Egyesült Államokból nemrég hazatelepült magyar származású orvosprofesszor.

Az Intézet lombikbébi kezeléseinek eredményeként az elmúlt 25 évben több, mint 25.000 egészséges kisbaba láthatta meg a napvilágot. A Kaáli Intézet tapasztalata és nemzetközi mércével mérve is kiemelkedõ eredményessége ideális megoldást jelenthet annak a több tízezer magyar párnak, akik hiába várják, hogy gyermekük természetes úton végre megfoganjon, és világra jöjjön.

A Kaáli Intézet Budapesten, Szegeden, Gyõrben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett közvetlenül elérhetõ. Ennek az országos intézményrendszernek az eredményes mûködését a széleskörû hazai tapasztalatokkal rendelkezõ, amerikai és nyugat-európai képzéseken is részt vett orvosok és biológusok biztosítják. Az Intézet munkatársai a magas színvonalú lombikbébi kezelések végzése mellett szakmai továbbképzéseket is tartanak, tudományos kutatásokat is végeznek. Az utóbbiak eredményeirõl a világ szakmai közvéleménye rendszeresen tájékozódhat a rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációkból. Fontos még megemlíteni, hogy az elsõ magyar nyelvû, meddõséggel foglalkozó orvosi szakkönyvet is a Kaáli Intézet munkatársai írták. („A meddõség korszerû diagnosztikája és kezelése” Medicina Könyvkiadó, 2006)

A páciensek számára fontos tudnivaló, hogy a Kaáli Intézet lombikbébi kezeléseit minden biztosított pár térítésmentesen veheti igénybe, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt kezelést teljes mértékben finanszíroz. Emellett a betegbiztosító a kezelésekhez szükséges gyógyszereket 90 százalékban támogatja. Az Intézetben a hálapénz elfogadása tilos.

Mindezek ismeretében egyáltalán nem meglepõ, hogy a magyarországi lombikbébi kezelésekre jelentkezõ párok ezrei a Kaáli Intézetet keresi fel. Az Intézetet egyrészt az újdonsült boldog szülõk, hozzátartozók, barátok ajánlják, másrészt sok nõgyógyász és háziorvos is ide küldi a rászoruló betegeket.

Amennyiben Önök is azok közé tartoznak, akik számára szomorú teher a gyermekáldás utáni hiábavaló vágyakozás, adjanak egy esélyt, keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Kaáli Intézetet, hogy az intézmény hozzásegíthesse Önöket várva várt gyermekük megszületéséhez!

Elsõ lépés a petefészek elõkészítése.

A siker egyik legfontosabb feltétele, hogy több petesejt álljon rendelkezésre a lombikbébi kezeléshez. Ehhez a petefészek olyan hormonális elõkészítése szükséges, amellyel a petesejtek fejlõdését segíteni lehet. Az injekcióval beadott hatóanyagot a páciensek egyedi javallat alapján kapják. A petesejtek érésének folyamatát az orvos ellenõrzõ vizsgálatokkal kíséri figyelemmel, átlagosan 2-3 (ritka esetben ennél több) alkalommal. Az ellenõrzõ vizsgálat általában ultrahanggal történik, de szükség esetén vérvételre is sor kerül hormon meghatározások céljából.

Második lépés a petesejtek leszívása

A lombikbébi kezelések következõ fázisában a petesejtek leszívására kerül sor a mûtõben, ultrahang ellenõrzés mellett, steril körülmények között. A beavatkozás során a hüvelyen át egy ultrahangfejre szerelt eszköz segítségével leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévõ tüszõkbõl.

A petesejtek leszívása alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, szövõdmények ritkán fordulnak elõ. A beavatkozás altatásban és altatás nélkül is elvégezhetõ, és a páciensek 2-3 órás orvosi megfigyelés után kísérõvel hazamehetnek.

Harmadik lépés a petesejtek megtermékenyítése

A biológus speciális mikroszkóp alatt keresi meg a tüszõfolyadékban lévõ petesejteket, majd tápoldatba és inkubátorba helyezi õket, ahol az élettani körülményeikhez hasonló feltételeket biztosítanak. A hímivarsejteket laboratóriumi módszerek segítségével elõkészítik a megtermékenyítésre.

Az egyszerûbb esetekben a meghatározott számú elõkészített spermiumot egy szövettenyésztõ edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.

Férfimeddõség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelõ mennyiségû hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendõ a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

Megtermékenyítésüket követõen a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba. Mikroszkópos ellenõrzéssel már a beavatkozást követõ napon megállapítható, hogy valóban bekövetkezett-e a megtermékenyülés. Bármilyen módszer alkalmazásáról legyen is szó, optimális esetben a petesejtek kb. 70 százaléka termékenyül meg.

Az ellenõrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlõdnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetõség, hogy az embriók késõbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevõ burok megrepesztésével (ún. asszisztált hatching).

A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi õket a jégkristályok képzõdésétõl. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Késõbbi felhasználás esetén az olvasztás után dõl el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.

Negyedik lépés az embriók visszahelyezése

Az embriók méhüregbe történõ beültetése fájdalommentes beavatkozás, a páciens számára olyan, mintha egy szokásos nõgyógyászati vizsgálaton venne részt. A biológus egy erre a célra kifejlesztett, steril, egyszer használatos katéterbe szívja föl a kiválasztott embriókat, minimális mennyiségû tápoldattal.

Az orvos a puha, vékony katétert a hüvelyen keresztül, az elõzetesen ultrahanggal meghatározott méhhossznak megfelelõ távolságig bevezeti, és az embriókat befecskendezi. Az embrió transzfert követõen a biológus ellenõrzi a katétert, hogy valóban minden embrió bekerült-e a méhbe.

Magyarországon törvény szabályozza a beültethetõ embriók számát. Azt, hogy hány embrió kerüljön visszahelyezésre, minden egyes esetben a pár dönti el a részletes, mindenre kiterjedõ orvosi felvilágosítás alapján.

A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövõ terhesség semmiben sem különbözik a természetes fogantatás során bekövetkezõ terhességtõl; a kihordás és a szülés folyamata is a megszokott módon zajlik le.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a lombikbébi kezeléseket minden egészségbiztosítással (TAJ kártyával) rendelkezõ pár számára öt alkalommal teljes mértékben finanszírozza. A lombikbébi kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentõs része 70 százalékos támogatással kapható.

A Kaáli Intézet szabályzata szigorúan tiltja a hálapénz elfogadását.

Mindez lehetõvé teszi, hogy anyagi helyzetétõl függetlenül bármely gyermektelen pár részt vehessen a lombikbébi kezeléseken.

Az utazási kiadások is a lehetõ legalacsonyabb szinten tarthatók, mivel a páciensek a lakóhelyükhöz legközelebb esõ Kaáli Intézetben vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Az otthon közelsége a kezelés eredményessége szempontjából sem közömbös.

„A történet soha nem a technikáról, hanem mindig az emberrõl szól… a siker nem a kémcsõben, nem a számítógépben, hanem az emberek lelkében dõl el. Fontosabb, hogy visszakapják a hitüket, a derûlátásukat.”

Dr. Steven G. Kaali

Forrás felhasználásával

MajorEdit

 

Megosztás