SOK FELHÕ, REGGEL HÓSZÁLLINGÓZÁS

2019-01-12 | Közélet
Szombatra virradóra többfelé, majd a nap második felében már csak keleten eshet a hó, míg a Dunántúlon helyenként havas esõ, záporok alakulhatnak ki.  

 A Dunántúlon az északnyugati szél élénk, helyenként erõs lehet, fõként a nap elsõ felében hófúvás is kialakulhat. A legalacsonyabb hõmérséklet -4 és -15 fok között alakul, délután pedig -2, +5 fokot mérhetünk. 
Kettõsfronti hatás.

Vasárnap hajnalban többfelé várható csapadék: keleten, északkeleten hó, máshol havas esõ, ónos esõ, északnyugaton esõ is. Napközben nyugat felõl többfelé felszakadozik a felhõzet, átmenetileg kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. Élénk, helyenként erõs lesz a nyugati-délnyugati szél. Reggel -4, +2, délután 1-8 fok várható. 

Hétfõ hajnalban sokfelé eshet, napközben egy hidegfront hatására felszakadozik a felhõzet, elszórtan záporok, hózáporok lehetnek. Erõs, a Dunántúlon viharos lesz az északnyugati szél. Napközben 2-9 fok valószínû.

Kedden a viharos szélben elszórtan alakulhatnak ki hózáporok. A hajnal fagyos lesz, délután -1, +5 fok várható, délnyugaton a magasabb értékekkel. Szerdától ismét átmeneti enyhülés jöhet.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Szombaton kettõsfront alakítja idõjárásunkat, mind a meleg-, mind a hidegfrontra érzékenyek körében fejfájás, izom- és hasi görcsök, végtagfájdalmak jelentkezhetnek, fokozódhatnak a gyulladásos panaszok. Megterhelõ nap vár a szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdõkre is, körükben ingadozhat a vérnyomás, nõ az infarktus kockázata. A borongós, többfelé csapadékos idõben felerõsödhetnek a kopásos eredetû ízületi fájdalmak is, valamint alacsony lesz a hõ- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, sapka, sál, kesztyû viselése ajánlott. A megfázás elkerülése érdekében növeljük a C-vitamin bevitelt, valamint fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Szombatra virradóra többfelé, majd a nap második felében inkább már csak keleten fordulhat elõ havazás, a Dunántúlon néhol havas esõ, ónos esõ is eshet. Így ismét síkos, csúszós, latyakos, fõként a tartósabban fagyos keleti, északkeleti tájakon havas, jeges útszakaszokra kell számítani. Az élénk, erõs nyugat-délnyugati, majd a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél jelentõsen csökkentheti a menetstabilitást és fõként a nap elsõ felében okozhat hófúvást. Vezessünk óvatosan, téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Idõkép.hu
w

Megosztás