Új élet a falusi kultúrházakban, parókiákon

2019-07-16 | Közélet
A Magyar falu program elsõ pályázati kiírása keretében 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre a települési önkormányzatok és egyházközségek. Az elnyert összegbõl több száz fejlesztés indul el országszerte azokon kistelepüléseken, ahol a lélekszám nem haladja meg az ötezret.

A pályázati kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve mûködõ, de korszerûtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása volt. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány két pályázatot hirdetett meg. A kedvezményezettek az egyházi közösségeknél a történelmi keresztény egyházak, a másik kedvezményezetti  körhöz pedig a helyi önkormányzatok tartoznak.

Mind az egyházi közösségek, mind az önkormányzatok három-három tevékenységi körhöz kaphattak támogatást. Az egyházi közösségek 15 millió forintig pályázhatnak egyházi tulajdonú, de már funkcióját vesztett ingatlanok felújítására annak érdekében, hogy ott közösségi tereket hozzanak létre. „Ehhez azonban programok is kellenek – mutatott rá Gyopáros Alpár -, amelyek megvalósításához öt millió forintot lehetett elnyerni, további három millió forintot pedig egy olyan világi személy – 12 hónapon át tartó – alkalmazásához, aki a programokat szervezi.”

A falusi önkormányzatoknak kiírt pályázati felhívás hatmilliárdos keretére 461, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése címû pályázati felhívás hétmilliárdos keretére pedig 487 nyertes pályázat érkezett. „Mindkét kiírás teljes összegét felhasználták – közölte Gyopáros Alpár. Az elsõ két kiírásra érkezett jelentõs túljelentkezés miatt a program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére”.

A legmagasabb pályázati támogatást elnyert plébániák, egyházközségek közel 23 millió forintot ruházhatnak be fejlesztéseikbe. A legkisebb támogatást – 834 981 forintot – az Olcsvaapáti Református Egyházközség, míg a legmagasabb támogatást, egyenként 22 796 299 forintot Nagyrév és Tiszaug református gyülekezete kapja. A mûködõ, de korszerûtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítására, élettel való megtöltésére a nyertes városok és községek a legtöbb esetben szintén tíz- és húszmillió forintot nyertek el.

A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó Magyar falu program három pilléren áll: a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi CSOK; ötvenmilliárd forintból többéves útfejlesztési program indul az alsórendû összekötõ utak felújítására; 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminõséget szolgáló program indul, amelynek tizennyolc célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak. Az említett kiírásokon túl indult pályázat még orvosi rendelõk felújítására, helyi praxisok megerõsítésére, valamint körzeti orvosok letelepedését segítõ lakásépítésre is.

(MTI)

Megosztás