A tizedes meg a többiek - a Magyar Kultúra Napján

2019-01-17 | Kultúra
Január 22-én, kedden este 19.30-kor a méltán legendás, nagyszerû magyar háborús vígjátékot vetíti le az érdeklõdõknek a budaörsi PostART. Mennyit nevettünk rajta éveken keresztül! A fiataloknak ragyogó alkalom, hogy megismerjék és élvezzék a sajnos azóta elhunyt csodálatos magyar színészek játékát!

Magyar vígjáték, 101 perc, 1965
A belépés ingyenes!

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes idõket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlõben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedõ kisember, Albert, a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat.

A film 1965-ben a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsûri fõdíját és a szakmai zsûri rendezõi különdíját kapta, valamint Sinkovits Imre a legjobb férfialakítás díját.

A film 1966-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, 1968-ban pedig beválasztották az elsõ "Budapesti tizenkettõ" közé, 2012-ben pedig a Magyar Mûvészeti Akadémia tagjai által választott 53 magyar film közé.

Megosztás