Sikeresen szerepelt a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus

2019-06-16 | Kultúra
„Énekeljünk együtt” címmel rendezték meg a 43. Zenei Heteket, Bárdos Lajos emlékére.  A pünkösd hétfõi elõadásnak nem választhattak volna méltóbb helyet, mint a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomot.  Akik eljöttek, különlegesen szép élményben volt részük.

Bárdos Lajos zeneszerzõ, karnagy, zenetudós, a magyar kórusmûvészet kiemelkedõ személyisége. Kodály Zoltán tanítványa, majd a Zenemûvészeti Fõiskola tanára volt. Elévülhetetlen érdeme többek között a népi egyházi énekek feldolgozása. Ezért csendült fel a fellépõ kórusok gazdag repertoárjában, nagy örömünkre az Isten, hazánkért, a Nyújtsd ki mennybõl, vagy az Édes Jézus, neked élek címû templomi ének. Több szerzeménye beilleszthetõ a liturgiába. Bárdos mûveken kívül kortárs és régebbi szerzõk mûveibõl is hallhattunk válogatást.

A budaörsi hallgatóság szívéhez, érthetõ módon, a Sapszon Kórus áll a legközelebb, de a többi fellépõ produkciója ugyancsak említésre méltó. Fellépett a Vox Hungarica Nõi Kar, a Hunyadi Véndiák Kórus, a kis létszámú, de szépen szóló Gaudium Carminis Kórus. Õk 12.sz gregoriánt adtak elõ.  Nagyszerû volt a Pilisszentiváni Vegyeskar és az Arte Semplice Kórus elõadása is.

Végezetül a Sapszon Ferenc Kórus állt a hallgatóság elé, Krasznai Gáspár vezényletével. Csodás hangszeres zenéjével közremûködött a budaörsi örmény kisebbséghez köthetõ Souvenirs együttes. A szólóénekes nem más, mint Pitti Katalin volt. Vivaldi: Juditha triumphans remek érzékkel kitûnõ választása a mûsor összeállítójának. „A gyõzedelmes Judit” Vivaldi számos oratóriuma közül a legjelentõsebb.

A szintén Krasznai Gáspár vezényelte Fõvárosi Énekkar elõadása után a két kórus együtt énekelt. Ne feledkezzünk meg a szólóénekesekrõl: Érdi Gabriella, Burkus Boglárka és Illés Péter hangjában gyönyörködhettünk.

A Boldog asszony anyánk befejezõ ének, Bárdos Lajos átiratában, a két kórus elõadásában felejthetetlen maradt legtöbbünk számára. Köszönjük.

s.k.

Megosztás