Varsói Felkelés - élõ csatarekonstrukció Óbudán

2019-07-22 | Kultúra
A tavalyi évhez hasonlóan lelkes civilek emlékeznek meg a lengyel történelem egyik legheroikusabb fejezetérõl, a varsói felkelésrõl (1944.aug.1.), és a magyar katonák felkelõknek nyújtott önzetlen segítségérõl. A látványos bemutató helyszíne az Óbudai Fõ tér lesz aug. 10-én 17.00 órakor.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki, és 63 napig tartott. A II. világháború történetének legnagyobb és legvéresebb felkelése volt. A Honi Hadsereg közel 50 ezer felkelõje szállt harcba a lengyel fõvárost 1939 óta megszállva tartó németek ellen. A fegyveres harcokban a Honi Hadsereg 16.000 felkelõje és a város további 150.000 polgári lakosa vesztette életét. A náci hadsereg hatalmas pusztítást végzett a városban, amelybõl szinte alig maradt valami, a háború végére pedig a történelmi épületek 90 százaléka megsemmisült.

Lengyelországban minden évben több helyszínen is zajlanak a megemlékezések. Varsóban minden évben az úgynevezett „W”- órában, pontban 17 órakor egy percre felzúgnak a légoltalmi szirénák, a tömegközlekedés, az autók és Varsó lakossága pedig megállnak, hogy tisztelettel adózzanak a város felkelõi és az elesett áldozatok emléke elõtt.

A budapesti Lengyel Intézet már a tavalyi évben izgalmas történelmi újrajátszással emlékezett meg a varsói felkelésrõl, akkor a terézvárosi Pethõ Sándor utcát változtatva német fõhadiszállássá. Ezt a hagyományt folytatva, idén egy még nagyobb és látványosabb helyszínen kíséreljük meg lengyel és magyar hagyományõrzõ csapatok segítségével felidézni közös történelmünk egy kölcsönösen nagyvonalú és hõsies gesztusokban gazdag, mégis kevéssé ismert epizódját.

Várunk mindenkit szeretettel a grandiózus idõutazásra augusztus 10-én 17:00 órára az Óbudai Fõ térre!
(Forrás: Lengyel Intézet)

Megosztás