A Sapszon Ferenc Kórus sikere Spanyolországban

2019-07-13 | Magazin
A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus június 27-tõl július 2-ig önköltséges alapon részt vett egy nemzetközi kórusfesztiválon Spanyolországban, ahonnan aranyéremmel tért haza. A Barcelonához közeli Lloret de Mar város ezt a fesztivált immár XXXVII. alkalommal rendezte meg, de a kórus elsõ ízben képviselte ott a magyar kóruskultúrát és Budaörsöt.

A lapunkhoz eljuttatott karnagyi beszámolóból megtudhattuk, hogy olasz, orosz, lengyel, magyar, moldáv és katalán kórusok vettek részt ezen a háromnapos fesztiválon, amelyre kórusonként 15 perces szabadon választott mûsorral lehetett benevezni.  Magyarországot a Fõvárosi Énekkar és a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus képviselte.

A részvételi hozzájárulási díjat minden kórusnak be kellett fizetnie, ami magába foglalta az öt éjszakai szállást, az ötnapos teljes ellátást, ami kifogástalan volt, valamint az autóbuszos kirándulásokat.

A fesztivál egy bemutatkozó nyitókoncerttel kezdõdött, de elõtte az utcán népdalaikat énekelve és zászlóikkal vonultak a kórusok a szállodától a templom elõtti térig, ahol minden résztvevõ kórus elénekelte nemzeti himnuszát, természetesen több szólamban.

A szabad mûsorválasztás lehetõséget adott arra, hogy a budaörsiek ezen a fesztiválon a magyar zenekultúrát terjesszék és a gazdag választékból egy-egy „gyöngyszemet” mutassanak be, ezért a repertoárt Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Farkas Ferenc mûveibõl állította össze Krasznai Gáspár karnagy.

A második napon a kórusok minõsítése zajlott egy ötcsillagos szálloda színháztermében, nemzetközi zsûri elõtt.

A harmadik nap egy egész napos kirándulással telt Barcelonában, ahol a város számos nevezetességét látogatta meg a kórus színvonalas, magyar nyelvû idegenvezetéssel.

A negyedik nap fesztiválzáró eseménye a gálakoncert és a díjátadás volt, amit a közeli Blanesben, a képen látható gyönyörû templomban rendeztek meg, amely épp idén ünnepli felszentelésének 700. évfordulóját.

A kórusok mûsorszámait – a nyitókoncerten és a gálán egyaránt – a fesztivál

Fõtitkára konferálta fel, kivéve a magyarokét. A kiejtési nehézségek elkerülése érdekében ugyanis a mikrofont átadta Krasznai Gáspár karnagynak, hogy maga ismertesse a darabokat. Õ az elõadott mûvek szövegének tartalma mellett néhány szóban a zeneszerzõket is méltatta olasz nyelven. (Liszt Ferenc: Ave Maria, Kodály Zoltán: Esti dal, Bárdos Lajos: Boldogasszony stb.)

A magyar kórusmûveket nagyon lelkesen fogadta és ünnepelte a közönség.

Ezt követte a várva várt eredményhirdetés és a díjkiosztás, ahol a budaörsi kórus aranyérmet vehetett át, Burkus Boglárka másodkarnagy pedig különdíjat kapott a furulya szólókért.

A karnagyi beszámolóból értesültünk arról, hogy a Chorus Inside szervezet ezt a színvonalas kórusfesztivált más országokban és városokban is megrendezi, decemberben éppen Budapesten.  Más mûsorral, de ezen is részt vesz majd a Sapszon Ferenc Kórus. Az elõzetes hírek szerint e budapesti eseményre többek közt egy nagy létszámú kórust is várnak Oroszországból.

Azt is megtudtuk a beszámolóból, hogy a szervezõk 2020 áprilisára terveznek egy olyan négypontos európai kóruskoncertet, melyen a békét ünnepelnék.  A négy helyszín Róma, Krakkó, Moszkva és Budapest lenne.  Érdekessége, hogy a négy városban a négy kórus egy idõben – az idõzónákat is figyelembe véve – egyszerre szólalna meg, mûsorukban csak a békérõl énekelve, mintegy békesség-óhajtásként. Ezt az eseményt egy összeurópai projektként a négy város összekötésével szeretnék megrendezni.

Krasznai Gáspár karnagy felkérést kapott a fesztivál szervezõitõl, hogy az általa vezetett kórusok legyenek a budapesti koncert résztvevõi.

A Sapszon Ferenc Kórus szeretné bõvíteni a taglétszámát, ezért ha ez a cikk felkeltette az érdeklõdését az énekelni szeretõ budaörsieknek, bátran jelentkezzenek, hiszen a kórus nagy része amatõrökbõl áll.  Nem kell hozzá más, csak jó hang és szorgalmas próbákra járás. A Kórus elérhetõ :

https://www.facebook.com/sapszonferenckorus/

weboldalán: http://www.bsfk.hu/

Telefonon:  30/534-7082,   23/422-058

 

Megosztás