Betegre keresték magukat a bankok

2019-03-13 | Magazin
Még tovább nõtt tavaly a hitelintézetek nyeresége Magyarországon, írja napi.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a tárgyévi nettó eredményül 648 milliárd forint lett - melybõl 590 milliárd a nagybankoknál landolt -, ez csaknem 10 százalékkal magasabb a 2017-esnél.

Ennek egyik alapja a hitelezés felfutása volt. A hitelállomány tavaly 9,5 százalékkal nõtt, az év végén már meghaladta a 29 630 milliárd forintot. A vállalatok hitelállománya több mint 13 százalékkal nõtt, a háztartásoké csaknem 8 százalékkal gyarapodott. Bár a kamatszint alacsony maradt, és a marzsok sem nõhettek érdemben, a kamateredmény csaknem 8 százalékkal nõtt. A díj- és jutalékbevételeket is sikeresen növelték a piaci szereplõk, ebben egyebek mellett fontos szerep jutott a kereskedési eredmények növekedésének. A tõzsdei árfolyamok tavaly ingadoztak, emiatt megugrott az ügyletek száma és forgalma nem csak a brókercégeknél, de az értékpapírszámlát vezetõ bankcsoportoknál is.

A bankszektor kiváló teljesítményének fõ motorja persze hosszabb távon a hitelezés növekedése. Tavaly pedig mindez úgy következett be, hogy közben a portfóliók is javultak, a nem teljesítõ hitelek mennyisége több mint 20 százalékkal 1 611 milliárd forintra esett vissza. A vállalati hitelállományon belül már csak 5,5 százalék a bedõlt hitel, a háztartásin belül pedig 10 százalék alatt van a nem teljesítõ portfóliók részesedése.

w

Megosztás