Brüsszel a magyar autósokat is megregulázza, nem is akárhogy

2019-03-07 | Magazin
A sebességkorlátozást felismerõ rendszert párosítanák a tempomattal, és ezzel végleg megszûnne a gyorshajtás a kontinensen. Heteken belül az Európai Parlament elé kerülhet a javaslat, amelynek révén radikálisan csökkenhetne a balesetek száma.

Az EU legújabb, baleset-megelõzési csomagjában számos elem található, de mind közül a legnagyobb vihart valószínûleg az váltja majd ki, ha kötelezõvé teszik az úgynevezett intelligens sebességkorlátozó rendszer (ISA) vezett intelligens írja a Magyar Nemzet.

Két közismert és széles körben alkalmazott extra, a tempomat és a táblafelismerõ rendszer összekapcsolása lenne az új csodafegyver, amivel a mindenkori sebességhatáron belül tartanák az autókat.

.De nem véletlenül hívják intelligensnek: nem mechanikusan követi a táblák parancsait, mert abból akár baleset is lehetne.

Az EU javaslata szerint ez a korlátozás ugyan vészhelyzetben felülírható lenne a gázpedál erõteljesebb lenyomásával,de ilyenkor pár másodperc után a rendszer fény- és hangjelzéssel figyelmeztet.

Magyar Nemzet
w

Megosztás