Egy finn városban már kötelezõ

2019-01-23 | Magazin
A tolerancia és az elfogadás elõsegítése a cél egy finnországi településen. Kokkola város tanácsa arra kötelezte a helyi középiskolásokat, hogy nézzenek meg az iskolai foglalkozások keretében egy romantikus filmet, ami egy 17 éves fiú és egy felnõtt  férfi "szerelmérõl", illetve szexuális kapcsolatáról szól.

Luca Guadagnino Szólíts a neveden – a 2017-es film egy 17 éves  fiú, Elio és apja egyik tanítványa, a doktori disszertációján dolgozó férfi, Olivier szerelmét mutatja be a nyolcvanas évek Olaszországában. A homokos, olasz-algériai Luca Guadagnino filmjétõl természetesen elolvadtak a kritikusok, ugyanakkor a legtöbb országban a nyíltan ocsmány jelenetek miatt csak 16 éven felülieknek ajánlott. Egy finnországi városban, Kokkolában a városi tanács javaslatára az egyenlõség és tolerancia elõsegítése érdekében a 16-18 éves középiskolásokat kötelezték a film megnézésére. És ez – a helyi svéd nyelvû lap beszámolója szerint – sokukban ellenérzést keltett. A svéd lap idéz egy diákot, aki azt mondta: a film témája a pedofília határát súrolja, mivel egy kiskorú fiú és egy felnõtt férfi szerelmérõl szól. Voltak olyanok is, akik szerint nem volt baj a homoszexuális tematikával, csak azzal, hogy szerintük életkoruknak nem megfelelõ tartalmat kellett megnézniük.

Aki nem akart elmenni a moziba, a témát annak is fel kellett dolgoznia, egy, a "szexuális kisebbségekrõl" szóló esszében. Aki pedig hiányzott a mozilátogatásról, annak tíz eurót kellett fizetnie. A város svéd középiskolájának igazgatója szerint ez rendjén van, az iskola ugyanis fizetett a mozijegyekért, és így járnak el akkor is, amikor az osztályokat színházba viszik. Azt is hozzátette, szerinte ez egy szép film, és túl explicit benne a szexualitás.

(Híradó nyomán) KI

w

Megosztás