Egy hét alatt két program

2019-05-16 | Magazin
Gazdag hete volt a budaörsi nyugdíjas pedagógusoknak. Május 8-án a Szépmûvészeti Múzeumban jártak, 14 –én Gyõrbe tettek kirándulást.

Az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik több mint nyolcvan rajzát bemutató kiállítás tekintettük meg,melynek címe  „A test diadala”  Ez Budapesten a legelsõ tárlat, amit a reneszánsz mester hét évtizedes munkásságából rendeztek. A világ legrangosabb gyûjteményeibõl sikerült mûveket szerezni hozzá, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffizibõl és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból. A kiállítás közös megtekintése igazi kulturális élmény volt.

Gyõri kirándulásunk alkalmával az idõjárás nem volt hozzánk kegyes. Egész nap szemerkélt az esõ. Szerencsénkre a betervezett látnivalókat rövid sétával el tudtuk érni. Idegenvezetõnktõl számos ismeretet kaptunk a gyönyörûséges Nagyboldogasszony-székesegyház 800 évérõl, a vérrel könnyezõ Madonna történetérõl. Megtekintettük Szent László hermáját is. Megható volt boldog Apor Vilmos vértanúsága, amit az emlékére megrendezett kiállításon ismertünk meg jobban. A toronykilátóba mindössze hárman merészkedtek fel, de megérte a fáradozást,mert mind a négy égtáj irányában eléjük tárult a város panorámája, a három folyó szalagja. Ebéd utáni programunkat a Városházán folytattuk. Egy kedves fiatal hölgy már várta csoportunkat. Láthattuk, hogy az épület, ami a város legismertebb jelképe, szimbóluma nem csak kívülrõl, de belülrõl is impozáns.

Hazafele, a vonaton sem unatkoztunk, hiszen megbeszéltük a látottakat, visszaemlékeztünk a korábbi kirándulásainkra, és a régi emlékeinkre.

Köszönet Petkes Éva szervezõ tagunknak ezt a két gazdag programot.

s.k

Megosztás