ELEINK ÉTELEI: Rántott leves

2019-01-17 | Magazin
A rántott leves nem csupán étel – szimbólum. A legtöbb írónk megemlíti írásaiban. Móricz Zsigmond a legszegényebb paraszti életet jelképezi vele, Krúdy Gyula, mint oly sok mindent, felmagasztalja, és merengõ köddel veszi körül.

A rántott leves filozófiáját és lényegét Hamvas Béla fogalmazza meg:
„A normális élet az, ami az ételek között a rántott leves. Semmi különös. Szenzáció nélkül. Messze azon túl, hogy valaki szereti, vagy sem. Az ember a nap bármely szakában eheti, reggelire, ebédre, vacsorára, forrón, langyosan, vagy hidegen […] kristálytiszta éhség-étel […]
Rántott levestõl gyomrát még senki sem rontotta el. Mindenesetre van asszony, elég ritka, aki annak, hogy mit fõz, teljes tudatában van; az ilyen asszony rántott levesében a földanya íze határozottan felismerhetõ.”

Molnár dédapám élete vége felé mindennap rántott levest kért reggelire. Köménymag és tojás nélkül, csak kenyérrel ette, mint annak elõtte, amikor még nem tellett másra. Vajon ennyire szerette, vagy csak biztos kapocs volt számára fiatalság és elmúlás között? Nem tudom, de ragaszkodott hozzá, és nyugodt volt tõle. Amin mi, gyerekek és unokák csak mosolyogva csodálkoztunk, annak Hamvas elolvasása után egyszeriben világos értelme lett.

A rántott leves elkészítése nem okoz nagy dilemmát. Nem lehet és nem is szabad túlságosan variálni. A rántott leves csak rántott leves, ám érdemes újra divatba hozni. Szeretem a szerénységét, egyszerûségét, azt, hogy nem akar és talán nem is tudna többnek és másnak látszani.

HOZZÁVALÓK:

1 evõkanál sertészsír
2 evõkanál liszt
1 kávéskanál õrölt fûszerpaprika
4 db falusi tojás
1 kávéskanál köménymag

ELKÉSZÍTÉSE:

Ezúttal a solymári Aranykorona étteremben fõztem a hagyományos ételek nagymesterével, Moldován Pista bácsival és szakácsaival. Nem volt köztünk vita, hiszen mindig is ugyanúgy készítettük a rántott levest. A felolvasztott sertészsírban picit megpirítottuk a köménymagot. Beleöntöttük a lisztet, amelyet aranysárgára pirítottunk. Ezután beleszórtuk a pirospaprikát, elkevertük, és azonnal felengedtük 6-7 dl vízzel, nehogy megkeseredjen a paprika. Amikor felforrt a leves, akkor a tojások felét felverve belecsorgattuk.
Szépen, lassan, egy habverõvel kevertük el a levesben azért, hogy hosszú, vékony csíkokban szilárduljon meg. A többi tojást pedig óvatosan belepottyantottuk a forrásban lévõ lébe, hogy szinte egészben fõjön meg. Egy perc múlva levettük a tûzrõl, hogy az egészben hagyott tojások sárgája belül lágy maradjon. Apró pirított kenyérkockákkal tálaltuk.

B.Marcsi receptje
w

 

Megosztás