Ez az alapanyag felelõs a legtöbb ételmérgezésért a világon

2019-07-02 | Magazin
Azt már tudjuk, hogy a nagy melegben fokozottan kell figyelnünk az ételek frissességére, hiszen minden könnyebben romlik. Sõt, a kórokozók is gyorsabban szaporodnak. Az ételmérgezésnek általában két oka van: a nagy meleg és a higiéniai szabályok be nem tartása. Vagyis legtöbbször emberi mulasztásra és figyelmetlenségre vezethetõ vissza.

szakemberek szerint a legtöbb ételmérgezést nem más okozza, mint a csirke
2009 és 2015 között 3144 járványos betegségért és az ételmérgezések 12%-áért felelõs.
Ennek nagyon egyszerû oka van: szinte minden országban népszerû alapanyag.
A nyers vagy félnyers csirke betegséget okozó baktériumokat tartalmaz, ideértve a szalmonellát is. Sütés során figyeljünk a keresztszennyezõdésre: a nyers hús ne érintkezzen más alapanyaggal!

A nyers csirkét nem szabad lemosni! Ennek oka szintén a keresztszennyezõdésben keresendõ
Elõkészítése után mindig mossuk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel.
Az elõkészítés során használjunk külön vágódeszkát, majd az érintett edényekkel együtt mossuk át jó forró, folyóvíz alatt, mosogatóval.

A csirke biztonságos belsõ hõmérséklete 165 Fahrenheit, vagyis körülbelül 74 Celsius-fok. Sütés után nagyon maximum két órán belül tegyük a hûtõbe. Kivéve akkor, ha a külsõ hõmérséklet több mint 32 Celsius-fok, mert akkor egy órán belül be kell tenni.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
w

Megosztás