Hamarosan indul a pollenszezon, így elõzhetjük meg az allergiás tüneteket

2019-02-16 | Magazin
A mogyoró, a nyír, a kõris, az éger és a tölgy virágzásával az elsõ tavaszi hónapokban elkezdõdik a hivatalos pollenszezon. Nem szabad elhanyagolni a tüneteket, a kezeletlen allergiás náthából akár allergiás asztma is kialakulhat. Bõrvizsgálatra a tünetmentes idõszak a legalkalmasabb, ezért a következõ hetekben érdemes szakorvoshoz fordulni.

A kezelést is elõbb érdemes elkezdeni

 Az allergia gyógyszeres kezelését a szezon várható kezdete elõtt egy-két héttel érdemes elkezdeni. A legnépszerûbb szerek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is kaphatóak. A szteroidokat tartalmazó orrspray-k helyileg gátolják a gyulladást, az összes orrtünetet mérséklik, de  a szemkönnyezést, torokviszketést is enyhíthetik. Bármelyik készítményt is választjuk, rendszeres orrmosással, a nyálkahártyán megtapadó pollenek kitisztításával enyhíthetjük a panaszokat. 

Az allergia oki kezelésében alkalmazott úgynevezett immunterápiát szintén idõben, az adott allergén megjelenése elõtt néhány hónappal kell elkezdeni, de csak abban az esetben hatásos a kezelés, ha a páciens legfeljebb egy-két domináns allergénre érzékeny. Az allergén immunterápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát fokozatosan emelkedõ dózisban kapja a páciens, így a szervezet megtanulja az adott allergénre való helyes immunválaszt. A terápia hosszú éveken át tart, nagyfokú együttmûködést igényel, a javulás pedig fokozatos – mondta Dr. Kraxner Helga.

Az egyetemi adjunktus hangsúlyozta, az allergiás tüneteket nem szabad elhanyagolni, a kezeletlen allergiás náthából ugyanis akár egyik évrõl a másikra allergiás asztma alakulhat ki.

Dr. Kraxner Helga.
Népszava
w

Megosztás