Húsvét elõtti nagytakarítás városunkban

2019-03-12 | Magazin
Régen a budaörsi asszonyok húsvét elõtt tavaszi nagytakarításba kezdtek. Így, a böjt idején nem csak lélekben és testben tisztultak meg, hanem a környezetük is tisztává vált. Nemcsak az otthonuk belsõ helyiségeit takarították ki alaposan, hanem a ház külsõ falát is hófehérre meszelték. Sõt az utcát, az árkokat is kitisztították. Húsvétra minden ragyogott!

Egy ismerõsöm javasolta, hogy menjek végig Budaörs fõutcáján, mondjuk a templomtól a postáig úgy, mintha vendégként érkeznék. Megtettem. Mit mondjak, elborzadtam. Mert az ember a mindennapjai során megszokta (megszokta?) az ezernyi csikket, a szétszórt féldecis üvegeket, az alumínium flakonokat, a szél görgette zacskókat,hogy tovább ne is soroljam.

Sokszor hallom: bezzeg Németországban milyen tisztaság van! Igen, mert ott a házak gazdái nem hagyják elkoszolódni az utcarészüket. Egyszerûen szégyellik mások elõtt. Nálunk is be lehetne vezetni ezt a jó szokást. Mindent a BTG sem gyõz. A középületeknek is van gazdájuk, ennek ellenére némelyik elõtt ugyancsak gazdátlannak tûnik az utca.

Álljunk hát neki! Szedjük össze a bokrok alól a tépett nejlonzacskókat, papírokat, a füves részrõl húzzuk össze a tavalyi faleveleket, letört ágakat, tapossuk laposra a flakonokat és tegyük a szelektív gyûjtõbe, tisztítsuk meg a csapadékvíz elvezetõket, a lefolyórácsokat, amik már dugig vannak a csikkekkel, levéltörmelékkel. Kész csoda, hogy egyik-másik még el tudja nyelni a vizet.

Biztos tapasztalta a Kedves Olvasó, hogy a szemét újabb szemetet vonz. Álljunk hát neki, hogy húsvétra elkészüljünk a portánk utcarészének kitakarításával!

Egy régi anekdota jutott az eszembe, ami állítólag Budaörsön történt meg.  A kelekótya Szepi elmegy a községházára, hogy nõsülni szeretne. -Jó,jó. – mondják neki, de elõbb hozzon egy papírt. Megy Szepi az utcán, de nem talál egy darab papírt sem. Szomorúan visszamegy a hivatalba, hogy nem talált egy papírt sem. Így aztán nem nõsülhetett meg szegény, kelekótya Szepi.

s.k.

Megosztás