Így élnek õk - Az egészséges és hosszú élet 10 titka

2019-03-09 | Magazin
Amióta ember él a Földön, azóta szeretné megtalálni az örök fiatalság forrását. És bár a kutatók még a közelében sem járnak az örök élet titkának, olyan helyeket már jócskán találtak, ahol az emberek sokkal idõsebbek a világ átlagánál - mely jelenleg 71 év -, és minden helynek megvan a saját titka.

A Bloomberg Globális Egészségi Index a világ 169 országát rangsorolja születéskor várható élettartam, egészséges étrend és mozgás, várható halálok, illetve olyan egészségügyi kockázatok alapján, mint az alultápláltság, magas vérnyomás, túlsúly, alkoholfogyasztás és dohányzás.

A rangsor felállításához az adatokat minden évben a Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ és a Világbank szolgáltatja. 

Adam Drewnowski, a Washingtoni Egyetem táplálkozási központjának igazgatója pedig tanulmányban ismertette, mely okok vezethettek az adott országok kiemelkedõ egészségi mutatóinak eléréséhez. A 2019-es egészségi rangsor élmezõnyében meglepõ szereplõk is helyet kaptak.

10. Izrael

Egészséges étrend, kevés öngyilkosság

Az izraeli étrend zöldségekben, halban és telítetlen zsírsavakban gazdag, és ez meglátszik lakosai egészségi állapotán is. Felmérések szerint az izraeliek 80%-a napi rendszerességgel eszik zöldséget és gyümölcsöt, így nekik van a legalacsonyabb koleszterinszintjük a világon, és érdekes módon, ahogy öregszenek, úgy válik egyre egészségesebbé az étrendjük: Izraelben az ötvenes és hatvanas generáció táplálkozik a legegészségesebben.

Náluk az átlagos várható élettartam 82,2 év.

A mediterrán diétán túl a szoros családi kötelék, illetve a magas színvonalú egészségügyi ellátás szintén segít tovább élni az átlagosnál, nem beszélve arról, hogy Izraelben a világon az egyik legalacsonyabb az öngyilkosok száma.

9. Luxemburg

Világszínvonalú egészségbiztosítás

Ez a Belgium, Franciaország és Németország között elhelyezkedõ törpeállam nem nevezhetõ a dietetikusok álmának, hiszen lakói rengeteg sült krumplit és vörös húst esznek,

világszínvonalú egészségügyi rendszerük, az iskolákban sikerrel népszerûsített testmozgás, illetve a rengeteg sportolási lehetõség okán azonban mégis befér a legegészségesebb országok tízes toplistájába.

Általában elmondható, hogy az apró, de tehetõs országokban – amelyek erõs gazdasággal és jó egészségügyi rendszerrel rendelkeznek – élnek az emberek a legtovább, és erre Luxemburg az egyik legjobb példa. A mindössze 600 ezer lakost számláló hercegség magas életszínvonalat, kiemelkedõ fizetéseket és erõs szociális hálót biztosít,

az átlagos várható élettartam ennek megfelelõen 82,2 év.

 
8. Szingapúr

Drágaság = Egészség?

A világ legdrágább helye, úgy tûnik ad is valamit az ember pénzéért, ugyanis ez Ázsia legegészségesebb állama. Szingapúr világhíres konyháján túl az egészségügyi rendszere is csodaszámba menõ és elérhetõ árú, a várható élettartam pedig 83,1 év.

Itt az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkezõ, illetve a csecsemõhalandóság a világon, és rengeteget költenek a krónikus idõskori betegségek megelõzésére is.

Szingapúrban nemrég nyílt meg a világ elsõ terápiás hatású parkja, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy csökkentse a nagyvásosi stresszt, és elõsegítse az idõsödõ felnõttek mentális egészségét.

A másik szingapúri taktika az egészség megõrzése, miszerint súlyosan megadóztatják az olyan egészségtelen termékeket, mint az alkohol és a cigaretta, hogy lakosainak nehezebb dolguk legyen rossz szokásokat kialakítani.

7. Ausztrália

Lokális és friss ételek, friss levegõ

Ha az ausztrál tengerparton elfogyasztott, Instagramra kívánkozó reggelik képeit nézzük, nem nehéz megértenünk, miért olyan egészségesek és boldogok az ausztrálok.

A világ másik felén a lokálisan termesztett élelmiszerek fogyasztása nem divattrend, hanem életmód, ugyanúgy, mint a sok természetben, szabad levegõn töltött idõ. Az egészséges és aktív életmódon túl a magas színvonalú ausztrál egészségbiztosítási rendszer is szerepet játszik abban, hogy az ausztrálok átlagosan 82,3 évig élnek,

bár az õslakók várható élettartama mindössze 69 év, fõként a rossz étrendjük és a kardiovaszuláris megbetegedések magas száma miatt.

 
6. Svédország

Északi diéta, sok szabadban töltött idõ

A svédek étrendjében kevés a szénhidrát, de annál több a fermentált tejtermék – joghurt, kefír, sajt -és a jófajta zsír,

ennek köszönhetõen náluk a második legmagasabb a várható élettartam a skandináv országok között.

A svédek élen járnak a szabadban végzett testmozgás tekintetében is.

5. Svájc

Alpesi levegõ, világbajnok egészségügy

Talán nem meglepõ, hogy a világ legjobb és egyik legboldogabb országában sokáig és az átlagnál egészségesebben élnek az emberek. Övék a világ legjobb egészségügyi rendszere, a svájci várható élettartam pedig 82,2 év, köszönhetõen a sok alpesi levegõnek és a sízésnek.

És bár a csokoládédiétának ténylegesen bizonyított az egészségre gyakorolt jótékony hatása, valójában a svájci populáció magas életszínvonala és a kiemelkedõ egészségbiztosítási rendszere az oka a hosszú életüknek.

A svájci férfiak élnek a világon a legtovább – átlagosan 81 évig -, és érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a sok sajt és tejtermék igenis jót tesz az egészségnek.

4. Japán

Tofu, hal és testmozgás

Halakban gazdag étrendjüknek és a sok mozgásnak köszönhetõen a japánok élnek a világon a legtovább – csak a hongkongiak elõzik meg õket -, átlagosan 83,6 évig. A japán lakosság negyede 65 évesnél idõsebb, és Okinawában él a legtöbb – több mint négyszáz – 100 éven felüli a világon.

Okinawában, azaz "a halhatatlanok földjén" alacsony kalóriatartalmú ételeket esznek, fõleg tofut és édesburgonyát, ezért igen alacsony náluk a mell-, prosztata- és gyomorrák aránya. A japánok jóval kevesebb vörös húst és telített zsírt fogyasztanak, mint a világ többi része, és aktív életet élnek idõs korukban is.

Okinawában a "hara hachi bu" szokását gyakorolják, ami annyit jelent: addig esznek, amígy 80%-osan érzik telítve magukat. Az idõsek aktív társasági életet élnek a szoros köteléket biztosító helyi közösségekben, ami szintén hozzájárul a hosszú élethez.

3. Izland

Kék lagúna és bálnasteak

Az északi fényrõl legalább annyit hallottunk már, mint az északi diétáról, és úgy tûnik, mindkettõ komoly szerepet játszik abban, hogy Izland az elõkelõ harmadik helyig jutott a világ legegészségesebb országainak listáján.

Az ország lakói aktív életet élnek a szabad levegõn, étrendjük fõként friss tenger gyümölcseibõl, halakból és szabadon tartott állatok húsából áll, és lehet, hogy a Kék Lagúnában való merülések is szerepet játszanak a hosszú, egészséges életükben.

2. Olaszország

Olívaolaj, zöldség, gyümölcs

Egy Olaszországban született csecsemõ várhatóan 82,7 éves koráig fog élni, köszönhetõen a friss zöldségekben, gyümölcsökben és a helyben termelt olívaolajban gazdag mediterrán diétának – ami miatt alacsony az olaszok koleszterinszintje – és a mindenki számára elérhetõ egészségügyi ellátásnak.

Enyhe klíma, sok szabadban töltött idõ és egyszerû, de jó minõségû ételek – nagyjából ennyi az egészséges és hosszú élet titka az olaszok szerint.

1. Spanyolország

Mediterrán diéta, szieszta

A spanyol étrend tele van sovány hússal, friss zöldségekkel, olívaolajjal és vörösborral, és a hangsúly a lokálisan megtermelt, friss élelmiszereken van, ezért alacsony náluk a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedõk száma.

A spanyolok jóval kevesebb gyorséttermi ételt eszenk, mint bármely más európai ország polgárai, valamint többet gyalogolnak és bicikliznek, ugyanis az élelmiszereiket jellemzõen nem szupermarketekben, hanem önálló üzletekben – hentesnél, péknél, zöldségesnél – szerzik be.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a spanyolok kedvenc délutáni elfoglaltsága, a szieszta egészségre gyakorolt jótékony hatásait sem, ahogy az erõs családi, rokoni és baráti kapcsolataik is az egészségüket védik. A spanyolok várható élettartama átlagosan 82,2 év.

Magyarország tavaly még csak az 52. helyen állt, idén már a 48., vagyis bekerültünk a Top 50-be.
 

Forrás: Bloomberg – Bloomberg Global Health Index 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-24/spain-tops-italy-as-world-s-healthiest-nation-while-u-s-slips
Fotó: Pixabay
w

Megosztás