Ma kezdõdik a mohácsi busójárás

2019-02-28 | Magazin
A Maszkot ölt apraja-nagyja címû farsangi készülõdéssel megkezdõdik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át rekordszámú, 1600 jelmezes ûzi a telet a Duna-parti városban.

A busójáráson 35 helyszínen reggeltõl estig nyolcvan programra várják az érdeklõdõket. A húshagyó keddi fõtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelõadás, sokácbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozás és kiállítás is neves mûvészek által készített busóálarcokból – mondták el a szervezõk.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára éppen tíz éve felkerült népszokás idei rendezvényein 60 busócsoport 1600 busója és egyéb maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi elõször. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos õsei a török megszállás elõl a Duna túlsó partján lévõ Mohács-szigetre menekültek.

Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztõ maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Az idei rendezvény részletes programja a <a data-cke-saved-href="" href="&quot;http://www.mohacsibusojaras.hu/&quot;" target="&quot;_blank&quot;" title="&quot;Hely" megnyitása"="">www.mohacsibusojaras.hu oldalon olvasható.

Sóki Tamás
w

Megosztás