Nagy vita folyik a CDU-ban arról, lehet-e muszlim Németország kereszténydemokrata kancellárja

2019-03-08 | Magazin
Vita kezdõdött a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) arról, hogy lehet-e muszlim vallású CDU-s politikus Németország kancellárja. Több elnökségi tag szerint ezzel a vitával csak elbizonytalanítják a törzsszavazóikat

 "Miért ne, ha jó politikus, és képviseli értékeinket és politikai nézeteinket" – válaszolt Ralph Brinkhaus, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetõje az Idea evangélikus hírügynökség azon kérdésére, hogy lehet-e 2030-ban muszlim vallású CDU-s kormányfõje az országnak.

A Die Welt címû lap hírportáljának csütörtöki összeállítása szerint Ralph Brinkhaus minapi kijelentése heves bírálatot és egyetértõ támogatást is kiváltott a pártban.

"Nem bírom elhinni, hogy ezt mondta, egyszerûen nem hiszem el" – mondta feldúltan a CDU Mecklenburg-Elõ-Pomeránia tartományi szervezetének vezetõje, Vincent Kokert.

"Ezzel a vitával csak elbizonytalanítjuk a törzsszavazóinkat" – emelte ki Elisabeth Motschmann, a CDU elnökségi tagja, aki szerint az iszlám értékei nagyon is eltérnek a német értékektõl, például a nõk és férfiak egyenjogúságának ügyében.

Teljesen természetes, "magától értetõdõ, hogy egy muszlim kereszténydemokrata, egy hindu vagy egy ateista is lehet kancellár a CDU színeiben" – tette hozzá Karin Prien, a Schleswig-Holstein tartományi kormány CDU-s oktatási minisztere.

A 83 milliós Németországban nagyjából 4,5-5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerõsödött menekülthullám révén valószínûleg több mint félmillióval nõtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet a lakosságban

mti
w

Megosztás