Önként vonulnak börtönbe az idõsek Japánban

2019-01-21 | Magazin
Hasonló jelenséggel már nálunk is találkoztam, de Japánról nem gondoltam volna.

A szegény és magányos öregek elmondták, miért teszik ezt.
Japánban a 65 év feletti nõk negyede szegény, míg a férfiaknál 10 százalék ez az arány. Egy részük a téli idõszakban elõszeretettel vonul börtönbe, mivel ott fûtenek, van társaság és ingyenes az orvosi ellátás.

Ha nagy a hideg, akkor Japánban egyre több lesz a bolti lopás, ilyen okkal vitetik be magukat az elszegényedett idõsek a börtönökbe.

Egy 78 éves férfi elmesélte egy tokiói újságírónak, hogy õ egyelõre csak látogatóba jár a börtönbe, ahol egy régi, kedves barátja ül, mert rizsgombócot lopott egy bevásárlóközpont éttermébõl. Minthogy már visszaesõ, ezért két évet kapott. Az ismerõsei szerencsés embernek tartják.

Az ezredfordulón a rabok 5,8 százaléka volt 65 év feletti, ám 2017-ben ez az arány már 21,1 százalék volt, ami drámai mértékû emelkedés.

A sok idõs elítélt miatt a hatóságoknak növelniük kell az egészségügyi személyzetet a börtönökben, ám ebbõl nagy a hiány a szigetországban. Jelentkezõ bõven lenne a Fülöp-szigeteken vagy Indonéziában, de a Japán közvélemény meglehetõsen bevándorlásellenes.

w

Megosztás