Szervác, Pongrác, Bonifác,no meg Orbán

2019-05-11 | Magazin
Pongrác, Szervác és Bonifác vértanukat fagyosszentekként tartják számon. Névnapjuk május 12, 13,14-re esik. Életükben annyi a közös szál, hogy mindhárman a 4. században szenvedtek vértanúhalált a hitükért. Szent Orbán, az utolsó fagyosszent, a szõlõsgazdák patrónusa. Névnapja, 25-e után már nem feltételezhetõ a fagy.

A népi megfigyelések szerint ilyentájt az idõjárás hirtelen hûvösre fordul, sokszor még fagy is kialakul, amely a rügyeket, virágokat és a termést is tönkreteheti.

A hõmérséklet csökkenése az év során máskor is elõfordul. A májusi fagyok valószínûleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg a lehülést. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok. Egyesek szerint a fagyosszentek idején Északnyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. Ebben az idõszakban a lehûlést nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

Egy 1897-es naptárban ez a versike maradt fenn:

Három a magyar igazság, régi példa szó,
Háromszor iszik a magyar, hejje,hujja,hó!
Mikor örül, mikor búsul, mikor szomjuzik,
Mindig iszik, míg a temetõbe nem viszik.
Szervácz, Pongrácz és Bonifácz,
Mind a három május hóban üli névnapját.
Hogy az ördög vitte vón el minden õsapját.
Legalább a szegény magyar nem búsulna most,
Hogy elvisznek minden termést: búzát, zabot, rozst.

(részlet)

Az óvatos kertészkedõk csak a fagyosszentek elmúltával ültetik ki az uborkát, babot, a paprika – és a paradicsom palántákat. Fagyveszély esetén tûzgyújtással, füstöléssel óvják meg a gyümölcsösöket.

Bízzunk benne, hogy a három –ác kegyes lesz a mezõgazdasággal!

s.k.

 

Megosztás