Páneurópai Piknik

2019-08-05 | Rovatok
A történelem egyik nevezetes eseménye, a páneurópai piknik ,mely az osztrák–magyar határon, Sopron közelében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán1989. augusztus 19-én tartott béke demonstráció volt.

A történelem egyik nevezetes eseménye, a páneurópai piknik ,mely az osztrák–magyar határon, Sopron közelében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán1989. augusztus 19-én tartott béke demonstráció volt. A rendezvény fontos előzménye lett az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és a az Európai Unió keleti kibővülésének.

Miután a Harmadik Birodalom 1945 tavaszán kapitulált a szövetségesek előtt, a Jaltában született megállapodás szerint a győztesek négy – egy szovjet, egy amerikai, egy francia és egy brit – megszállási övezetre szabdalták szét az új határok közé szorított Németországot. Berlin területe e felosztás szerint a szovjet zónába került volna, a szövetségesek azonban úgy határoztak, hogy a tervezett újraegyesítésig közösen látják el a főváros katonai ellenőrzését.

 

Mint ismeretes, a hidegháborús konfliktus eszkalálódása végül nem tette lehetővé az ideiglenesnek tervezett állapot felszámolását. A keleti oldalon élők nehezen vették tudomásul a szögesdrótos betonfalat falat ezért sokan megpróbáltak átjutni rajta. Voltak, akik életük kockáztatásával ugyan, de mindenáron át akartak törni a betonfalon.  Az egykori áldozatokról, az egyik helyszínen felállított kereszt emlékezik meg, fotókkal, nevekkel. El lehet képzelni azt az elkeseredett életet, amelyet az ott élő honpolgárok éltek, legalább harminc évig elszakítva egymástól, rokonokat, barátokat. Mi, akik akkor itt éltünk Magyarországon a szocializmus kellős közepén igencsak jól ismerjük a helyzetet, azt hogy mi magyarok a többi kelet európai országok lakosaihoz hasonlóan szigorú határok közé szorultunk, ahonnan három évente utazhattunk nyugati országba, de ugyanúgy a keleti útleveleinkkel is igencsak korlátozva utazhattunk pl. Romániába, Jugoszláviába, Csehszlovákiába vagy Kelet Német országba.  A kelet németek sokat turistáskodtak Magyarországon így 1989.-ben is, amikor megtörtént az a bizonyos rendezvény melyet páneurópai pikniknek neveztek el és amely rendezvény fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.

De mi is történt 1989. augusztus 19-én?

Európa ideológiai és gazdasági kettéosztottsága, amely a második világháborút követően jött létre, a hidegháború mérgesedésével fizikai elszigetelésben nyilvánult meg. Az elszigetelést határzárakkal oldották meg az adott országok nyugati határaim mentén, melyek az 1940-es évek második felétől fokozatosan jelentek meg.

Ausztria és Magyarország beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitott meg  Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Piuszpuszta között, három órányi időtartamra. Ugyanazon a helytől 4 kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelő berendezések lebontását, amelyet Magyarország már 1989. május 2-án elkezdett. A piknik szervezői az ellenzéki Magyar Demokrata Fórum debreceni és soproni, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Fidesz és az FKGP soproni szervezetei voltak. A védnökséget Habsburg Ottó és Pozsgay Imre vállalták el.

Az 1989. augusztus 19-én, Piuszpusztán megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid időtartamát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon és sajtótájékoztatókon felhívták a figyelmüket a rendezvényre. A magyar határőrség, Pozsgay Imre államminiszternek, a piknik védnökének és a belügyi szerveknek köszönhetően nem avatkozott közbe.

Budapesten és főleg a Balaton térségében több ezer NDK-állampolgár várakozott a határátlépés esélyére, akik azonban nem bíztak a határ megnyitásában. Ez az oka, hogy a határnyitás ideje alatt csupán néhány száz fő távozott nyugatra. A következő napokban a magyar kormány ismét megerősítette a nyugati határ őrizetét, ezért az NDK-polgárok 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges kiengedése előtt viszonylag keveseknek sikerült a szökés.

A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén, így az idén is 2019-ben amikor is Angela Merkel német kancellár is a rendezvényre látogat hogy részt vegyen az ünnepségen.

Major Edit

Megosztás