Sándor, József, Benedek hozzátok már a meleget!

2021-03-18 | Budaörs
Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget. - talán sokan ma is ismerik a mondókát. A néphit úgy tartja, hogy Sándor, József és Benedek napja vet véget a fagyos télnek, és ekkor veszi kezdetét a várva várt, termékeny tavasz.

A tavaszi napforduló előtti napoknak nagy jelentősége van a kertbarátok számára, hiszen a hosszú téli napok után végre megkezdhetők a tavaszi munkák. Néhol, a budaörsi kertekben, udvarokon szirmukat bontották a vén mandulafák.

Sándor napján kezdenek fújni a böjti szelek. És valóban, az idén megtapasztalhattuk.

Szokásokban a három nap közül leggazdagabb József napja, ami a kis Jézus gondviselőjének, a názáreti ácsmesternek, Józsefnek az ünnepe is. Ezen a napon engedik ki a méheket, ekkor kezdődik a szántás a határban.

Megszólalnak a madarak, „Szent József kiosztotta nekik a sípot.”

A népi megfigyelés szerint ezen a napon érkeznek a fecskék, s ilyenkor mondogatták a gyerekek: „Fecskét látok, szeplőt hányok!”

A népi hagyomány Benedeket Sándorral és Józseffel együtt emlegeti, akik zsákban cipelik a tavasz melegét a földre, de útközben megállnak egy kocsmában, ahonnét Mátyás, a jégtörő zavarja ki őket. Ekkor egymásba botlanak, a zsák kiszakad és egy csapásra  meleg támad  Úgy vélték, ha Benedek napján dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.

E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a néphit, hogy ha ilyenkor „fényes” az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk.

Milyen időjárás várható ezen a héten? A héten még többször esős és szeles idő várható. Továbbra sem számíthatunk melegedésre, a maximumok többfelé 10 fok alatt lesznek, a leghidegebb éjszakai órákban még mínuszok is lehetnek. Az igazi tavasz a hosszú távú előrejelzések alapján április elején köszönt be.

Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék. 

s.k.

Megosztás