Seregi József jubileumi kiállítása

2019-09-30 | Budaörs
Seregi József tősgyökeres budaörsi szobrászművész. 80. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítást rendeztek a fővárosi Stefánia Palotában. A tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.

A kiváló környezetben, méltó helyen a műalkotások megtöltötték a galériát. Láthattunk szénnel és pasztellkrétával készült grafikákat, márványból, fémből és fából megmunkált alkotásokat.  E sorok írójának leginkább a Hunyadi szobor nyerte el a tetszését.

Seregi József Budaörsön született. A Fő utcán, ma Budapesti úton gyerekeskedett. Kőszobrásznak tanult, de később egyéb képzőművészeti ágban is megmutatkozott a tehetsége. Budaörsi gyökereiről elmondta, hogy rokonságban áll a kiterjedt Konrád családdal. Édesapja a Spachmann névről magyarosított Seregire, ugyanis mint állami alkalmazott (hivatásos tűzoltó volt) ezt elvárták a munkahelyén a háború előtt. Ennek köszönhetően viszont nem űzték el a háború után a családját. Számos kitelepített rokona azonban Mannheim környékén él/élt. Apai ágon visszavezethetően a Wendler remetével is rokonságban áll.

Seregi Józsefnek hazánkban közel negyven köztéri szobra van, azon kívül Európa számos városában, például Berlinben, Burgaszban láthatóak a munkái, múzeumokban kisplasztikái.

Budaörsön a kőhegyi Korpusz és a Kálvária kápolnán Budaörs régi címere köszönhető neki.

Talán ő is, és még sok budaörsi örülne, ha a szülőföldjén ismét bemutatkozhatna életművével.  (Néhány éve a Heimatmuseumban már volt kiállítása)

s.k.

Megosztás