Sikeres német nemzetiségi gála Dunaharasztiban

2019-11-21 | Budaörs
Idén is megrendezték az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének gáláját, immár 20. alkalommal. 2019-ben a Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont e rendezvénynek, november 17-én, vasárnap délután 15:00-órától.

Budaörsről ki külön – busszal, ki személyautóval érkezett erre a mindig színvonalasan megrendezett alkalomra. Az előcsarnokba lépve hangulatos zene és rozmaring illat fogadta az érkezőket. Minden vendég egy feltűzhető rozmaring ágacskát kapott.

A pattogós induló hangjára bevonult a 20 település csoportja, táblával, szebbnél szebb népviseletben, ötödikként jöttek a budaörsiek.

Elhangzott a magyar és a magyarországi németek himnusza.  Majd egymást követték a műsorszámok. Közben beszédet mondott dr.Szalai László, Dunaharaszti polgármestere. Többek között elmondta: megtiszteltetés, hogy a város adott otthont a rendezvénynek. Azt tapasztalja, hogy a német nemzetiség élen jár a közösségi rendezvények szervezésében.

Dr. Maruzsa  Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatott,hogy Magyarország kormánya elkötelezett a gyökerek megtartásában, a hagyományok ápolásában, az oktatási intézmények anyagi támogatásában. Számadatokkal támasztotta alá, hogy az elmúlt években milyen arányban növekedett a nemzetiségi oktatók száma. Nekik 2020-tól újból növekedni fog az illetményük.

Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő biztató jelzésértékűnek tartja, hogy sok fiatal került be a közgyűlésbe a legutóbbi választáson. Az észak-magyarországi régió a 20 év alatt 9500 helyi, 300 regionális, és 60 országos rendezvényt hozott létre. A visszatekintésben megemlítette a Budaörsi Passiót és a nemzetiségi versenyek jelentőségét. Megköszönte a budaörsi Winhardt Ildikó másfél évtizednyi áldozatos munkáját, a színpadra szólította és egy nagy virágcsokrot nyújtott át neki.

A továbbiakban három kitüntetésre került sor, melyet a Törökbálinti Hagyományőrző Svábkórus , Alvincz János Csobánkáról és a Szlávik házaspár Pomázról vehetett át.

Valamennyi műsorszám szépen kidolgozott egyedi hangulatú volt. Mindjárt az első, a házigazda harasztiak egy lakodalmas jelenetet mutattak be, nagyszerűen. A leányvári Sax-testvérek: Bernárd és Noel édesapjuk, Sax Norbert zenei kísérete mellett léptek fel, nagy sikert aratva. Ugyancsak tetszett „a három  vörösvári” több hangszert is megszólaltató virtuóz játéka, vagy a budakesziek, akik stájer citerán adtak elő sváb népdalokat. Fellépett a törökbálinti vegyes kórus melyet  Szakály Mátyás alapította, 1989 óta ők is a budakörnyéki sváb népdal kincs megőrzői.

Egy archív filmet is láthattunk, melyen egykori táncospárok polkáztak.

Ne maradjanak ki az együttesek sem a felsorolásból, a harasztiak, a biatorbágyiak sem.

A szünetben aprósütemény, üdítő, ásványvíz és a Sváb Borház adományából fehér-és vörösbor szolgált a vendégek felfrissülésére.

Méltó zárása volt a nagyszabású gálának a solymáriak táncösszeállítása. Felnőttek, fiatalok és gyerekek töltötték be a színpadot. Bájosan és tréfásan forogtak-pörögtek, a gyerekek kitömött zsákokkal játszadoztak, aztán elvegyültek a táncoló párok között.  Kirobbanó tapsot kaptak.

A műsor után a táncolni vágyókat nem kellett biztatni, már polkáztak is a nézőtér előtti területen.

Köszönetet és dicséretet érdemel sok-sok ember szervező munkája , a fellépők felkészülése, a szponzorok támogatása.  Köszönjük a BNNÖ-nek a kényelmes busz utat.

s.k.

Fotó: Puskely Tibor

Megosztás