Talán megnyílik a budaörsi rendelő?

2020-05-11 | Közélet
Budaörs polgármesterének tájékoztatójából: Ami a budaörsi járóbeteg-ellátást illeti, a jövő hét folyamán az Egészségügyi Központ saját erejéből telepít egy konténerlaboratóriumot az épület parkolójába, és az erre kiképzett munkatársak ott végzik el a szakrendelésre jelentkező betegeken a szükséges tesztfolyamatot.

Így az ellátási területükhöz tartozók időben, és külön költség megfizetése nélkül jutnak hozzá ehhez a szolgáltatáshoz. A háziorvosi és a szakorvosi beutalóval rendelkező betegek számára a teszt költségeit az egészségbiztosító fedezi. (Tudomásunk szerint a háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni. Ezt hogy igazoljuk a konténeres szűrésnél? a szerk.) A tesztelés indulását és a nyitvatartási időket, melyek igazodnak a szakrendelések és az egynapos sebészet működési rendjéhez, a jövő hét folyamán teszi közzé az Egészségügyi Központ a honlapján és az épületben. (Egyelőre EZ a tájékoztató olvasható)

Arról is tájékoztatni szeretném Önöket, hogy az Egészségügyi Központ összes dolgozója és orvosa részt vesz egy rendszeres, időközönként megtartott szűrőprogramon, így biztosítva azt, hogy a munkájuk végzése közben vírusmentesen, biztonságban tudják feladataikat ellátni. A szakrendelések mindegyikén a dolgozók teljes védőfelszerelésben végzik a munkájukat. Az ügyeleti munkatársak továbbra is ellátják a háziorvos által javasolt szerológiai, azaz a koronavírusra vonatkozó teszteléseket.

A járványügyi védekezések eddigi pluszköltsége Budaörsön már meghaladja a 80 millió forintot. A Veszélyhelyzeti Adományszámlánkra a hét végéig közel 6 millió Ft érkezett. Kérem, hogy aki tud, segítsen adományával, nagy szükség van rá.

Budaörsön eddig 97 esetben rendeltek el hatósági karantént (ez két plusz esetet jelent a múlt héten), jelenleg 19-en vannak otthonukban járványügyi megfigyelés alatt. Olvashattuk a hírt, hogy számtalan idősotthonban, nagyon sok bentlakó és több gondozó is megfertőződött a vírussal. A budaörsi idősek otthonából szerencsére eddig nem jeleztek fertőzést.

Az óvodai ügyeletet a hét végéig 17 gyermek részére igényelték, ennek biztosításához 12-14 felnőtt dolgozó szolgálata szükséges, a bölcsődei ügyeletben lévő 7 gyermek ellátását 11 dolgozó biztosítja. Gyógyszert 147, bevásárlást 67, mindkettőt 27 budaörsinek intéztünk, étkezést 589-en kaptak.

Magyarországot – különösen más európai országokkal összevetve – eddig viszonylag megkímélte a járvány. Ebben szerepet játszott az is, hogy megértettük és többnyire fegyelmezetten betartottuk a biztonsági intézkedéseket. Kérem, hogy továbbra is legyünk óvatosak, különösen az időseket és egészségügyi okból veszélyeztetettebbeket védjük! Az enyhítések hatása mintegy két hét múlva mutatkozik csak majd, akkor tudjuk meg, hogy újabb megpróbáltatások várnak-e ránk, vagy végre fellélegezhetünk.
Addig is: vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás
polgármester
2020-05-11 08:58

(SzK)

Megosztás