Tanúsított energiairányítási rendszer Budaörsön

2020-02-21 | Közélet
Külön projekt szükséges ahhoz, hogy fölöslegesen ne égessük a villanyt és ne folyassuk a melegvizet? Fölöslegesen ne fűtsük a helyiséget, ha ott sem vagyunk, és ne gyártsuk a papírok tömegét fénymásolással?

Megkapta a hivatalos tanúsítványt a budaörsi önkormányzat által hat épületben bevezetett energiairányítási rendszer (EIR) – szólt a hír. Elgondolkodásra késztetett a projekt…

Az Európai Unió Horizon2020 programja támogatja az épületek fenntartásának és üzemeltetésének energiahatékonyságát elősegítő EIR a Fenntartható Fenntartó (Compete4SECAP) című projektet. Ha jól értettem a híradásokat, ehhez pénzt is adtak. Nehéz elképzelni, hogy ahhoz miért kell plusz pénz, hogy éppen ne használjunk fölöslegesen semmilyen energiát – vagyis régi magyar szóval: spóroljunk!

Úgy érzem, ez az 50-es és 60-as években felnőtt nemzedékek számára teljesen természetes, hiszen így tanítottak szüleink, így nőttünk fel: természetes volt, hogy a pazarlás fölösleges – minden esetben. Na jó, azóta kialakult (vagy inkább – saját jól felfogott anyagi érdekből – kialakíttatták azt velünk) az un. „fogyasztói társadalom”, amelyről csak azt nem lehet elmondani, hogy a takarékosságról szólna, hatásai pedig inkább rombolóak, mint építőek – minden területen.

Némi változás talán elindult az utóbbi időben és remélem, egyre inkább a visszafogottság lesz újra természetes a bolygónkon, hiszen eleget riogatnak minket Földünk állapotával, az üvegházhatással, a környezetszennyezéssel. Mindennek az egyik kulcsa pedig éppen az ésszerű energiahasználat!

Ha még másként nem is megy, de fenti projekt keretében most legalább hat önkormányzati épületben (Városháza, a BTG épülete, a Kamaraerdei Közösségi Ház, az Uszoda és Sportcsarnok, a Vackor és a Holdfény Óvoda) figyelnek erre.
Valahol el kell kezdeni…

SzK

(A kép egy „intelligens házat” ábrázol, de jól szemlélteti, hány helyen lehetne takarékoskodni otthonunkban.)

Megosztás