Téli napforduló

2021-12-21 | Budaörs
Ma a tél első napjára virradtunk. December 21-én van a téli napforduló, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Érdemes egy kicsit körbejárni ezt a témát, hogy tulajdonképpen mi is történik ilyenkor?

 

Ma a tél első napjára virradtunk. December 21-én van a téli napforduló, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Érdemes egy kicsit körbejárni ezt a témát, hogy tulajdonképpen mi is történik ilyenkor?

Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én vagy 20-án).

Jellemző pozíciók december 21-én

  • Az Északi-sarkon a Nap nem kel fel, hanem 23°-kal a horizont alatt tartózkodik.
  • Az északi sarkkörön a Nap középpontja éppen a déli horizonton tartózkodik, anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel.
  • Magyarországról nézve a téli napforduló idején a Nap 19° magasan delel, 8,5 órát van fent.
  • A Ráktérítőn a Nap 43°-on delel, 11 órát van fent.
  • Az Egyenlítőn a Nap 66,5°-on delel, 12 órát van fent.
  • A Baktérítőn a Nap 90°-on delel, 13,5 órát van fent.
  • A déli sarkkörön a Nap 47°-on delel, 27 órát van fent. (aznap egész nap, és előtte-utána 1,5-1,5 órát)
  • A Déli- sarkörön a Nap állandó magasságon, 23°-on kering.

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 21án), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én). A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót.

A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá, megünneplésének ismét reneszánsza van.

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Saturnalia ,a zsidó Hanuka ,az afroamerikai Kwanzaa vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből átvett a keresztény vallás.

A hamarosan beköszöntő karácsonyi ünnepek alatt a havazásra úgy tűnik, nem számíthatunk.  Ez a jelenség évek óta várat magára, az időjárás  úgy tűnik kegyes  hozzánk. Ha a felnőttek nem is de a gyerekek bizony várják a havazást amely ilyenkor karácsonykor régebben elengedhetetlen kelléke volt az ünnepnek.

Major Edit

Forrás Wikipédia

Megosztás