Teremjenek tájfajta barackfák a budaörsi kertekben!

2019-11-11 | Budaörs
A Budaörsi dr. Luntz Ottokár Kertbarátok Köre már évek óta azon munkálkodik, hogy minden évben több budaörsi kertben a régi, jól bevált fajták hozzanak gyümölcsöt. Hiszen a budaörsi őszibarack megőrizte a páratlan minőségét, csak a körülmények változtak.

November 8-án, péntek délután a Heimatmuseum udvarára megérkeztek a barackfák. A segítőkész kertbarátok átszámolták, majd a rendelők nevével felcímkézték a csemetéket. 

2011-ben gyűjtöttek először szemzésre alkalmas vesszőket azoktól a tulajdonosoktól, akik még rendelkeztek régi fákkal. Így Párkányi  Ferenc, Winkler János, Feldhoffer András, Ritter József, Zeigl János   barackosából. Egy év múlva osztották az akkor Corvinus Egyetem Soroksári Tangazdaságában nevelt, keserű mandulára szemzett, két éves  fákat.  Évről évre nagyobb volt az érdeklődés. Ma már körülbelül 450 fa terem Sampion, Elberta, Mariska, Triumf, Ford, Amsten fajtákat a tulajdonosok nagy örömére. Előfordult, hogy az eredeti fajtanév már nem volt ismert, azok fantázia nevet kaptak. Pl: Brigitta dédi fája, Nagyi fája, István kedvence, Kamilla, és Cirmos.

-Előző évben gyűjtjük a szemző ágakat, majd meghirdetjük a lehetőséget, erre jelentkeznek az érdeklődők. Eljuttatjuk a faiskolába a vesszőket, melyeket egy napon belül a kis magoncokra szemeznek. Következő év őszén a Heimatmuseum segítségével elhozzuk a fákat.  Persze, mindig akad nehézség, nem eredt meg mind, vagy kiszedéskor eltört.  Jövőre nem tudunk osztani, mert a nyáron a szárazság miatt nem voltak megfelelőek a szemző ágak.  Reméljük, a jövő évben ismét szedünk szaporító anyagot és nem lesz ilyen gond. – nyilatkozta Baráthné Bátai Beatrix a kertbarát kör elnöke.

s.k.

Megosztás