Természetes gyógymódok a konyhánkban

2021-01-17 | Budaörs
Az embereknek gyakran van szükségük fájdalomcsillapítókra, gyulladáscsökkentőkre vagy éppen antibiotikumokra. Sajnos azonban ezek a gyógyszerek sok mellékhatással rendelkeznek, így érdemes először a konyhánkban körülnézni mielőtt erős, függőséget is okozó gyógyszerekhez nyúlnánk.

A sok káros mellékhatásra nézve valóban érdemes és hasznos először a természet patikájához fordulni és csak azt követően gyógyszert bevenni, ha az adott fűszer vagy gyógynövény nem bizonyult elegendőnek. A konyhánkban – egy karnyújtásnyira – számos, nagyon hasznos fűszerre és gyógynövényre is ráakadhatunk, melyek hasznosak lehetnek különféle egészségügyi problémára.

Manapság sokan használnak olívaolajat, melyet sokféleképpen felhasználhatunk. Sokan nem is gondolnák, hogy az olívaolaj a fájdalom csillapításában is segítségünkre lehet. Ha fáj valamilyen testrészünk, csak melegítsünk meg egy kevés olívaolajat és kenegessük be ezzel a fájdalmas testrészt. De nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás csökkentésében is, mivel  kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

A gyömbér nemcsak süteményekben kiváló, hanem gyógynövényként is érdemes használni. Antibakteriális, gombaellenes, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással rendelkezik, segít a bélproblémák és az émelygés kezelésében. A gyömbér egy gingerol nevű vegyületet is tartalmaz, amely segítséget nyújthat a fájdalom csökkentésében. A mai vírusos időszakban a gyömbér-citrom-méz keverék fogyasztása csodákra képes.

A kurkuma nemcsak az immunrendszer védelmét látja el, de segít a megerősítésében is. Nagyon hatékony az LDL-koleszterin-szint szabályozásában és csökkentésében, ami azért is nagyon hasznos, mivel a magas koleszterinszint szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat.

A szegfűszeg is egy remek fájdalomcsillapító, de a gyulladáscsökkentő szerepe is kiemelkedő. A szegfűszegolaj például csökkenti a fogfájást, (a fájós foghoz helyezni) , de izom és ízületi fájdalom esetén is számíthatunk rá.

A fahéj is nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, leginkább A-vitamint, vasat, cinket és káliumot. A fahéjra sok betegség és egészségügyi probléma előfordulásakor számíthatunk, főként megfázás, emésztési zavarok, ízületi fájdalom, illetve magas vércukorszint esetén.

A köménymag kiemelkedően sok antioxidánst tartalmaz. Sokan úgy vélik, hogy csak emésztési panaszok esetén tud segíteni, pedig ez a gyógynövény csökkenti a gyomorfájást, megszünteti a hasmenést, és lefekvés előtt egy csésze köménymagból készült tea segít könnyebben elaludni.

Forrás: Gyógyszer nélkül magazin

Megosztás