Tojásos ötletek

2023-04-06 | Budaörs
Húsvét táján sokan törjük a fejünket, milyen újdonságot készítsünk az ünnepi asztalra, vagy éppen milyen régi ételt, menüt újítsunk fel. Íme, néhány ötlet tojásra...

Húsvéti tojáscsibék

Hozzávalók:

6 tojás
1 evőkanál natúr sajtkrém
1 evőkanál majonéz
só, bors
1 répa
magvazott olajbogyó (vagy bármi egyéb)
A tojásokat megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően a tojások felső részét levágjuk. A tojások sárgáját egy teáskanállal kikaparjuk, egy tányérba tesszük és jól összetörjük. A krémsajtot és a majonézt hozzákeverjük, fűszerezzük. A krémet a tojásokba töltjük, majd visszarakjuk a tojások tetejét. A répából és az olajbogyóból apró darabokat vágunk, ebből készül a csibe csőre és a szemei.

Töltött tojás
A töltött tojás egyszerűen készül, remekül variálható, mennyei vendégváró, melynek biztos helye van a húsvéti asztalon.
A töltött tojást bármivel megpakolhatod, érdemes kísérletezni, és az ünnep alkalmából különleges ízekkel készíteni el a finomságot.

A hagyományos recept szerint a keményre főtt tojássárgáját sóval, borssal és majonézzel keverik simára, majd ezt a krémet a félbevágott tojásfehérjébe kell tölteni. A betöltött tojásokat akár franciasalátára pakolva is kínálhatod, ha azonban nyitsz az újragondolt változatok felé, akkor egész különleges dolgokat tehetsz a tojásfehérjébe.

Krémvariációk

A töltött tojásnál a krémen van a hangsúly, a legtöbb receptben a sárgáját kell felturbózni. Helyette azonban használhatsz mást is, a megmaradt tojássárgáját pedig félreteheted, rakott krumpliban vagy Stefánia-szelet készítésénél még hasznát veheted. Tojássárgája helyett használhatsz tejfölt, túrót, sajtkrémet, vajkrémet és pürésített zöldségeket vagy hústermékeket is.

Konzervet is használhatsz alapnak, ha lapul a kamrádban tonhalkonzerv, akkor egyszerűen pürésítsd le, majd használd töltelékként. A tojásfehérje-csónakba húspástétom is kerülhet, kacsa- vagy libamájat is használhatsz szintén pürésítve.

Tojássárgája helyett próbáld ki csak túróval, a tavaszi hangulat kedvéért keverj hozzá kaprot, egyszerű, mégis lehengerlő az így készített töltött tojás.

Ha sajtkrémet használsz, akkor dobd fel sült zöldségekkel, apróra kockázott sült paprikával, uborkával és angol zellerrel forgasd egybe, de kapribogyóval dúsítva is kipróbálhatod.

Fűszerezési lehetőségek

Az őrölt fűszerek mellett friss ízesítőket is keverhetsz a töltelékbe. Használj snidlinget, kaprot, bazsalikomot, koriandert, jalapeñót, aszalt paradicsomot, reszelt tormát, medvehagymát, de még hónapos retekkel gazdagítva is ízesebbé teheted a tölteléket.
Tálald szépen!

Főzési jó tanács

A tojásokat helyezd sós, lobogó vízbe, 9-10 perc alatt főzd meg, a töltéshez keménytojás szükséges. A főtt tojásokat hideg víz alatt hűtsd le, majd pucold meg.
A tojásokat vágd félbe, a sárgájukat rakd külön edénybe, ezek után csak annyi a dolgod, hogy kitaláld, milyen töltelékkel is készíted el az ünnepi kedvencet.

(Forrás: internet)

Megosztás